3D Skrivare och smarta hem

Hej – Just nu håller vi på att skapa sidan för 3D skrivare. Det kan saknas info eller vara konstigheter, ser du något så säg gärna till.

Här samlar vi information om 3D skrivare kopplat till smarta hem. Att komma igång med 3D skrivare är inte svårt och mycket hjälp finns. Vi ger här tips och trix inom 3D skrivare. Vi ser att 3D skrivare sakta börjar bli ett komplement i det smarta hemmet för att lösa vardagliga problem.

Under något års tid har vi vid upprepade tillfällen saknat delar eller tillbehör för att få maximal funktionalitet eller nytta av sensorer eller liknande enheter. Detta fick oss att inse att en 3D skrivare är mycket välbehövlig för att komplettera delar man byggt eller skapa fästen till köpta sensorer.

Under den tid jag haft en 3D skrivare har jag inte upplevt den begränsning som man ibland kan uppleva med produkter man köpet. Nu kan jag skapa allt (så långt min kunskap om cad och tillgången på thingiverse tillåter), allt från en hållare till adaptrar för att få den funktionalitet eller placering som annars skulle vara omöjligt.

Här kan du hittar alla våra designer (Thingiverse)

Innan du läser vidare får du ta en funderare… Vill du riskera att börja med 3D skrivare utöver hemautomation? Det går att lägga ännu mer tid på 3D skrivare än vad det är möjligt att göra på smarta hem. Tro mig…

Vad är en 3D skrivare?

Mycket förenklat kan man säga att en 3D skrivare är en digital limpistol. Istället för lim så används olika typer av plast. Du anger hur mycket plast som ska smältas på olika koordinater med hjälp av programvaror. Dessa beräkningar är det sällan du behöver lägga tid på i början för att skriva ut. Det finns färdiga filer att ladda hem, oftast med filändelsen .STL

Hur lång är startsträckan för att få en utskrift och vad kostar det?

Vi spenderade en hel del tid på att hitta en prisvärd 3D skrivare, och då slutade det med en Flashforge Finder för ~4500kr. Med den kan vi skriva ut 14x14x14 cm stora objekt. Vilket kan kännas mycket begränsande efter ett tag tyvärr. Men än så länge är håller skrivaren de krav jag har och gör tillräckligt bra utskrifter.

Vilken typ av material valde vi?

När valet av skrivare var klart för oss var det dags att hitta rätt plast. FlashForge Finder använder en typ av plast som heter PLA (wiki länk) är den typ som passade Fladhforge Finder. En rulle med 600g kostar ~150kr och räcker länge, beroende på hur mycket och hur stora saker du skriver ut dvs.

Nästa steg var att packa upp skrivaren, starta den och ladda med plast. Letade lite efter något roligt på Thingiverse och laddade ner den, öppnade filen i flashforges program som följde med skrivaren. Sen var det bara att vänta! Nån timme senare hade jag en testutskrift. Mer än så var det inte för att komma igång. Detta tog mindre än 30 minuter tills den första utskriften var på väg i skrivaren.

Hur börjar man skriva ut?

Att komma igång och börja skriva ut designer som någon annan redan gjort kräver inte mycket engagemang eller tid. Du kanske hört talas om Thingiverse? En sida där man fritt kan ladda hem och skriva ut färdiga 3D objekt. Du öppnar dessa .stl filer i din skrivares programvara, programvaran som ansvarar för att styra vart och hur mycket plast som ska skrivas ut för att återskapa objektet du valt.

Att få den perfekta kvalitén på en utskrift kan vara tidsödande initialt. Man bör därför lägga nivån på good enough kvalité i början och lära sig på vägen.

Vad använder man 3D skrivare till?

Jag har använt 3D skrivare till att lösa problem som annars inte hade varit möjligt utan 3D skrivaren. Det har varit allt från skydd till vassa hörn på element till leksaker och hållare. Sida thingiverse samlar filer som andra delar med sig av, Automatiserar.se har en hel del delade designer där som du fritt får ladda hem och skriva ut för eget bruk eller ge till vänner. Hittar du något du gillade och har haft nytta av? Swisha gärna en slant som tack, många av designerna har tagit lång tid att designa i cad programmet Fusion 360.

Dom designer automatiserar.se har delat har fokuserat på att lösa problem inom smarta hem och sensorer, självklart finns det några gränsfall med. Men det har även varit designer för helt nya sensorer, som regnmätaren vi designade och delade förra året.

Jag hade nu två fungerade regnsensorer, dock bara en med elektronik
Jag hade nu två fungerade regnsensorer, dock bara en med elektronik

Köpa 3D skrivare?

När det gäller 3D skrivare så finns en uppsjö av alternativ, allt från material till vilken storlek skrivaren klarar att skriva ut. Dom vanligaste skrivarna använder sig av rullar med plast, men det finns även de som nyttjar vätska (Resin printer).

Det du bör fundera över innan du köper en skrivare :

  • Hur stora utskrifter vill jag kunna göra?
  • Har jag en yta där skrivaren kan stå och inte störa?
    • Det tar tid att skriva ut och det låter
    • Tänk även på att det inte är nyttigt att ha skrivare utan bra ventilering.
  • Hur mycket tid är du beredd att lägga på att kalibrera skrivaren?
  • Hur mycket tid är du beredd att lägga på att lära dig om skrivaren?
  • Vilken typ av plastmaterial vill du kunna använda?
  • Hur mycket får skrivaren kosta?

När du har tänkt igenom dessa frågor så kan du börja leta efter skrivare som uppfyller dina krav. Kolla sedan på Youtube hur kvalitén på utskrifterna blir och sedan sök på Google om den är driftsäker och stabil. Vissa modeller av skrivare kräver utbyte av delar för att bli stabil.

Det finns många fördelar med att äga en egen 3D skrivare, men i dagsläget är det lite engagemang från eget håll som behövs. Det är ofta man behöver testa några utskrifter innan man blir helt nöjd.

Övervaka utskrifter?

3D skrivare har haft en del problem, bland annat kan brand vara en av de värre saker som drabbar en 3D-skrivare, därför bör man inte lämna en skrivare helt oövervakad, man skall minst ha en brandvarnare i närheten i fall det värsta händer. Men en utskrift kan fela på fler sätt, därför är det bra att även ha övervakning via kamera. Här finns det många sätt att lösa detta, jag valde en Rasbperry Pi med kamera för att hålla koll på mina utskrifter, att göra detta var mycket lätt, följer du den här guiden så är du igång snabbt. ( https://www.automatiserar.se/rpi-som-overvakningskamera-till-vera/ )

Vi kommer skriva om OctoPrint så fort vi hinner med, detta är ett alternativ som ger mer än bara kameraövervakning

Förklaringar

Här kommer vi uppdatera allt eftersom vi ser att vi får frågor eller vi får tips, ser du något som saknas eller som du inte alls håller med om. Skriv gärna en kommentar eller gå in i vår Facebook grupp och berätta det. Vi vill inte vilseleda någon så vi tar emot all hjälp vi kan få 🙂

Vad menas med byggyta?

När det gäller byggyta så avses hur stora utskrifter din skrivare klarar att leverera. Min FlashForge Finder har ett maximal utskrift storlek på 14x14x14 cm. Vilket inte låter mycket, men för de tillbehör för smarta hem som jag gjort så brukar den räcka till. Att inte ha en stor byggyta behöver inte vara problematiskt, det går att dela (slica) en 3D design och skriva ut del för del och sedan limma ihop delen till en stor igen.

Vilka program använder jag för att skapa egna designer?

När man sedan känner att Thingiverse saknar just den delen du behöver, då börjar det mer komplexa inom 3D printing… Dvs Designa egna delar! Du behöver designa en egen komponent, vilket då kräver både program och engagemang. Jag har personligen fattat tycke för Fusion360 och är mycket nöjd med det programmet.

Med hjälp av Fusion360 och min 3D skrivare kunde jag göra om min Homey till Nattlampa och göra ett fäste för väggmontering.

Det finns många bra program för att designa egna 3d filer, bland annat Flashforges har ett eget. Fusion360 är ett mycket avancerat CAD program som är gratis för Makers och startups, använder själv det och är mycket nöjd med det, dock en lång inlärningskurva innan man är igång. Thinkercad är ännu ett gratis program. Har du tips på fler?

Vilka material (filament) går det att skriva ut med?

När det gäller standardskrivare så är de flesta gjorda för PLA, men det finns en uppsjö andra material med. som Petg e-pla, qbs, resin mm. Använder du dej av ABS måste du tänka på att det blir en giftig gas vid utskrift, så den typen av utskrift måste ventileras väl. Vi kommer uppdatera den här biten med mer info inom kort. Har du tips eller info?

Vill du skriva ut i flera färger?

Den senaste tiden har det kommit allt från filament (plast) till extruders (munstycken) som tillåter dej att kombinera olika färger i samma utskrift. Men även om du idag har en skrivare med enbart en extruder så är det möjligt att skriva ut i flera färger genom att ”pausa” utskriften och byta filament under utskrift. Detta innebär dock att alla lager från det att du fortsätter blir den färgen. Mer info om detta kommer! Har du tips?

Automatiserars designer

*** Här kan du se några av de designer vi delat på thingiverse ***

Vi försöker dela med oss av det vi skapar, detta så alla läsare ska kan följa våra guider och tillgodose sig den lösning vi skapat. Ibland ser vi att vår designer säljs och att detta görs utan vår tillåtelse, vilket är mycket tråkigt samtidigt som det är en kvalitetsstämpel på det vi delat. Vi lägger mycket tid på att ta fram designen och skapa lösningar helt på fritiden. Vi driver även den här sidan helt utan reklam eftersom vi upplever det som ett störande moment på sidor. Tror vi är en av dom få sidor som är helt reklamfri utan att kräva prenumeration eller liknande. självklart ska gå att köpa våra designer utskrivna om man saknar 3d skrivare, men då av oss. Om någon vill sälja dom själva så kontaktar dom oss för att få ok att sälja dessa. Slut på det tråkiga 🙂

*** Skulle du vara intresserad av en kom igång serie med inriktning smarta hem och hemautomation? ***

1 reaktion på ”3D Skrivare och smarta hem”

  1. Jättebra artikel! Såklart finns det mycket mer att skriva om, jag vill bara passa på och ge tips om en ny plugin för octoprint som heter spaghettigdetektive:
    https://www.thespaghettidetective.com/
    Den använder AI för att kunna fastställa när en 3d utskrift har lossnat från byggytan. Med tiden kommer den säker att ersätta plastsensorn som numera börjar bli populär, för att kunna märka när den tar slut eller om det skär sig. Och även andra problem tex, när skrifthuvuden krockar med andra delar av 3d utskriften när det finns flera osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *