Allt om Hemautomation

Söker du inspiration till ditt smarta hem, eller kanske något som du vill automatisera? I så fall har du kommit rätt! Automatiserar.se har skrivit över 300 bloggposter under de senaste 4 åren relaterade till hemautomation och smarta hem.

Samlingssida om smarta hem

i början av 2019 uppgraderades Automatiserar.se från grunden upp, detta för att läsare lättare ska hitta på sidan och optimering av hemsidan. Detta hoppas vi nu ger dig en bättre upplevelse på sidan, skulle det vara svårt att hitta så berätta det gärna. Vi håller på att uppdatera taggar och kategorier för fullt, men det är ett pågående arbete.

Använder du mobilen eller surfplatta kan jag rekommendera att scrolla längst ner på sidan, då hittar du det som har varit mest populärt att läsa om den senaste månaden samt dagen. Använder du en datorer så hittar du det till höger på skärmen.

Hoppas du hittar något som kan lyfta ditt smarta hem till nästa nivå. Skulle du mot förmodan inte göra det så får du nästan kontakta oss och berätta vad mer som borde göras!

Passa även på att gå med i vår Facebook grupp och diskutera smarta hem och hemautomation med likasinnade.

Genom att klicka på året nedan så visas alla inlägg från det året med en liten bild och summering.

 • 08/05 - IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden (Trådfri) (mesh, trådfri, väntande uppdatering, zigbee)
  Vi har läst om många som har haft problem att gatewayen Trådfri. De vanligaste problemen är dock lätta att åtgärda. Räckvidden och väntande uppdateringar verkar vara det vanligaste problemen. Men en del problemen kan tyvärr vara lite mer komplex att fixa (vanans makt). Här kommer du läsa om alla de tips och fel vi identifierat, med dessa tips kanske även din Trådfri gateway även bli helt felfri.
  Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel
 • 07/30 - Test: Billig väderstation med bra möjligheter? (Test / Review) (433Mhz, Homey, RFXtrx433E, VeraSecure, vindmätare)
  Väderstationen WMR89
 • 07/04 - Tips: Hur mycket effekt drar Google Home Mini? (Google Home) (alcatel, Google Assistant, Google home Mini, tp-link, watt, WIFI, WIFI Smart Plug)
  I jakten på fler användningsområden för Google Home Mini blev vi tvungen att kontrollera hur mycket energi den drar. Orsaken att vi mäter hur mycket effekt den drar är för att göra en mobil lösning till sommarstugor och liknande ställen. Platser där det till och med kan saknas ström och internet. För att lösa just access till internet så använder vi ett wifi modem från Alcatel...
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 07/03 - Test: Animus Heart – Hur bra är den? (Animus) (Animus Heart, Animus Home, Kamera, Test, Z-wave, zigbee)
  Vi har nu testat den Animus Heart som Animus Home skickade till Automatiserar.se väldigt ingående. Under testerna har vi varit i kontakt med Animus Home för att få svar på några av de frågor som identifierades under testerna. Vi kommer uppdatera inlägget med skillnaderna när Animus Heart körs med molnkoppling med. Följ oss för att inte missa när detta sker.
  Animus Heart
 • 06/24 - Homey update – 2.2.0 – Kamerastöd (Homey) (Homey, Kamera, Övervakning, pushnotis)
 • 06/13 - Test: Fungerar underhållsfria myggfångare? (Test / Review) (fälla, myggfångare)
  Nu är detta en sak som kanske tullar på vad som är smarta hem eller inte, men orsaken att jag ändå väljer att skriva om den är att jag troligen kommer bygga en variant som styrs från någon kontroller. Just den här myggfångaren verkade lovande eftersom den både går att driva på 5v (mobilladdare) och att den inte behöver laddas med något medel för att fungera! Vilket gör att den bara behöver tömmas ibland i värsta fall.
  Myggfälla
 • 06/07 - Vi kommer nu testa Animus Heart (Animus) (433Mhz, Animus Heart, Animus Home, kontroller, Nexa, Z-wave)
  Vi kommer utvärdera och testa Animus Heart parallellt med andra enheter vi tidigare skrivit om, men det kommer inte komma med i det här inlägget tyvärr. Det här inlägget är för att informera om att vi kommer börja testa enheten, och förhoppningsvis får vi lite tips från er läsare med. Det finns fakta om vad enheten klarar och innehåller, även bilder på den nuvarande konfiguration som testas.
  Animus Heart
 • 05/12 - Tips: Hur viktigt är Wifi i smarta hem 2019? (Smartare hem) (smarta hem, störsändare, uppkoppling, WIFI, zigbee)
  Allt mer blir uppkopplat, mer och mer teknik förlitar sig på ett stabilt WIFI, vilket innebär att mycket stannar när WIFI:t slutar fungera. Två produkter vi tidigare skrivit om är Homey och Google Home Mini, båda av dessa förlitar sig helt på ett fungerande WIFI. Däremot så ger Flic Hub möjlighet att själv välja mellan kabel eller WIFI. För några år sedan skrev vi en längre artikel om protokoll för uppkopplade enheter, syftet då var att ge en inblick i vilka fördelar olika protokoll har mot varandra. Nu är det kanske dags att börja lägga fokus på detta igen, eller vad säger du?
  Wifi och tillgänglighet
 • 04/27 - ÄNTLIGEN något på gång med Vera! (Vera) (Nyhet, vera, Vera plus, VeraEdge, VeraLite, VeraSecure)
  Sedan förra hösten när Vera blev uppköpta av Ezlo innovation har det varit få nyheter. Vilket gjort att många tappat intresset för Vera enheterna. Men den 25:e april (för 2 dagar sedan) meddelade CEO:n på Vera att dom har fördubblat antalet ingenjörer i personalen, frågan är dock hur många dom var innan. Men det är en välkommen nyhet att något händer.
 • 04/14 - Test: Vad kan Flic Hub tillföra i smarta hem? (Hemautomation) (Bluetooth, Flic, Flic hub, Homey, IFTTT, ikea, trådfri)
  Vissa scenarion kan behöva ha Flic knappar som delas av många, alltid är uppkopplade och finns hemma. Där skulle gå att använda en gammal telefon och låta den agera "flic hub", men har man inte nån telefon eller har tillgång till en Flic Hub så är det smidigt att nyttja hubben. Den har dessutom stöd att spela musik via ett 3.5" uttag och styra IR enheter. Jag har börjat använda flic knapparna relativt mycket, mer än jag först trodde. Mycket på grund av IFTTT och den smidiga koppling det gett mig hem när jag inte sitter lokalt på mitt WIFI. Nu styr dessa flic knappar allt från belysning från Ikea till att dra upp rullgardiner.
  Flic hub gör att du slipper bekymra dig om att ha telefonen i närheten av dina flic knappar
 • 04/07 - Tips: Behöver du ett fäste till Xiaomi Aqara temperatursensor? (Xiaomi) (3d skrivare, Fäste, hållare, temperatursensor, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Temperatursensorn från Aqara är den temperatursensor vi är mest nöjd med sedan Automatiserar.se startade 2014! Därav la vi ner extra mycket arbete med att designa ett eget fäste för att slippa tejpen som sensorn levereras med. Samtidigt ville vi få ett smidigt sätt att tillåta flytt och batteribyte. Vi har fått frågan frekvent om vi säljer dessa hållare, så nu kommer vi testa att göra det 🙂 - Klicka på bilden ovan för att läsa mer.
  Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
 • 04/02 - Test: Hur bra är Xiaomi Aqara Motion Sensor? (Xiaomi) (3d skrivare, Homey, Xiaomi, xiaomi aqara, zigbee)
  Jag valde att vrida sensorn så dörröppningen är det enda som övervakas.
 • 04/01 - Google Home portas till Alexa (Okategoriserade)
  Google Home Mini
 • 03/28 - Test: Hur bra är Flic? Får du ett Smartare hem med Flic? (Smartare hem) (Flic, Flow, Homey, Homey 2.0, IFTTT, MS Flow, trådfri)
  Flic är en mycket liten flerfunktionsknapp (enkelklick, dubbelklick och långt klick) för smarta hem och mobiltelefon. Är det världens smartaste knapp?
  Flic den smarta knappen
 • 03/18 - Test: Hur bra fungerar Xiaomi Aqara vibrationssensor? (Xiaomi) (Aqara, Google home Mini, gyro, Homey, vibrationssensor, Xiaomi, xiaomi aqara)
  Insåg redan när jag packade upp vibrationssensorn att det skulle gå att göra mycket roligt med sensorn. Jag valde till exempel att uppgradera en mycket populära lösning för automatiskt morgonkaffe. Nu har jag fler faktorer som säkerställer att min kaffebryggare kommer brygga kaffe på morgonen.
  Xiaomi aqara vid ett AA batteri
 • 03/13 - Guide: Bygg en egen läsare till elmätaren (Arduino) (arduino, domoticz, elmätare, Grafana, InfluxDB, Mysensor, NRF24L01)
 • 02/25 - Homey släpper flow till webbläsaren (Homey) (Flow, Homey)
  För alla dom som irriterat sig över att Homey tog bort gränssnittet på datorn i version 2.0. Nu kommer åter en möjlighet att redigera flöden på datorn via webbläsaren, adressen är:
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 02/20 - Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor (Xiaomi) (Homey, Luftfuktighetssensor, Tempeartursensor, trådfri, Xiaomi, xiaomi aqara, zigbee)
  Till att börja med är sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan jag började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer.
  Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
 • 02/14 - Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri? (Homey) (Homey, ikea, swipe, trådfri, zigbee)
  I inlägget kommer jag förklara varför jag väljer att inte använda Homey för att styra Zigbee belysningen från IKEA:s serie Trådfri direkt.
 • 02/07 - Homey som nattlampa? (Homey) (3d skrivare, Homey, thingiverse, väggfäste)
  Som vanligt går det att använda teknik till mycket annat än det den ursprungligen var tänkta till. I mitt fall så kombinerade jag behovet av bättre Zigbee täckning med behovet av en rörelseaktiverad nattlampa.
  Med ett väggfäste blev Homey en väldigt smart nattlampa.
 • 02/03 - Del 3 – Flows & Apps i Homey 2.0 (Homey) (fibaro swipe, Flow, Homey, Scene, Z-wave, zigbee)
  Har nu kommit fram till Flows i Homey, vilket verkar vara en av styrkorna i Homey. Ett Flow är en kedja av händelser som man själv väljer, det är ryggraden i smarta hem och automationer. Nu börjar det roliga!
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/31 - Del 2 – Lägga till enheter till Homey (Homey) (Aqara, trådfri, zigbee)
  Jag kommer i det här inlägget skriva om hur jag adderade fler medlemmar i familjen till Homey. Hur jag inkluderade Zigbee enheterna Aqara från Xaiomi och Trådfri lampor från IKEA.
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/30 - Del 1 – Installera Homey (Homey) (Homey, Xiaomi)
  Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.
 • 01/29 - Kan Homey ersätta VeraSecure? (Homey) (Homey, trådfri, VeraSecure)
  Kommer nu påbörja en serie om hur bytet av hjärtat i ett smart hem kan gå till. Under tiden jag gör förflyttningen från lite blandade system till Homey så kommer det skrivas kortare inlägg om erfarenheter och eventuella problem som kan uppkomma.
  Kommer nu testa Homie och se om den ersätter min VeraSecure
 • 01/15 - Homey släpper ny hårdvara. (Nyheter)
  Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!
 • 12/29 - Test: Hur bra är Trådfri Led Power Supply från IKEA (Trådfri) (arduino, Google Assistant, Google home Mini, trådfri, zigbee)
  Är du bara ute efter att nyttja enheten till Ikeas belysning som dom själv säljer så fungerar den tillräckligt bra, men är du ute efter att köra egen utrustning och vill ha en dimmring som går steglöst från max till min så är det här kanske inte rätt enhet för dig.
  Testar IKEAS trådfri Led Power supply 30w.
 • 12/23 - God jul & gott nytt år! (Hemautomation) (Tips)
 • 12/03 - Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den? (Google Home) (Google Assistant, Google home Mini, hemautomation, ikea, thingiverse, trådfri)
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 11/14 - Röststyrning med Google Home (Hemautomation) (Google home Mini, hemautomation, Röststyrning)
  Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
 • 09/19 - Guide: Hur fungerar Tasker och behöver du det? (Tips) (android, Applikation, Grafana, Influx, Mobiltelefon, Node-Red, Powershell, Tips, trådfri)
  Nu kan man undra vad den applikation har med hemautomation att göra. I mitt tycke så kan rätt konfiguration skapa nya typer av sensorer och fjärrkontroller både hemma och borta. Via appen kommunicerar man med valfria system utifrån händelser i telefonen.
  Tasker logga
 • 08/26 - Tips: Vad är den stora skillnaden mellan smarta strömpluggar idag? (Guide) (433Mhz, Brand, Övervakning, SonOff, Strömbrytare, Test, Tips, trådfri, WIFI Smart Plug, Z-wave, zigbee)
  Det finns otaligt antal sätt att aktivera en strömplugg idag. Kommer göra en djupdykning i de olika teknikerna som finns, beskriva vad teknikvalen får för konsekvens i olika scenarion i hemautomationen.
  Idag finns det en uppsjö uppkopplade uttag.
 • 08/17 - Tips: Så gör du ditt automatiska morgonkaffe! (Guide)
 • 08/15 - Facebook grupp för bloggen (Nyheter)
  Nu har vi en facebook grupp
 • 07/31 - Bygg en regnsensor (Guide) (3D, arduino, Esp8266, Fusion360, hemautomation, regnmätare)
  Här har du all information du behöver för att kunna göra en egen regnmätare som integrerar med det du själv önskar. Jag släpper all information som behövs för att du själv ska kunna bygga en med om du råkar ha en 3D skrivare.
  Så här ser den nuvarande modellen ut i Fusion 360, stl filen för den finns längre ner på sidan.
 • 06/19 - IOT – Internet Of Trädgård (Hemautomation) (hemautomation, IOT, Trädgård)
  Omröstning på nästa projekt
 • 05/24 - Vera UI7 – Firmware version 7.0.26.01 (Vera) (Firmware, VeraLite, VeraSecure, Z-wave, zigbee)
 • 01/09 - Test: Hur bra är Philio Tech temperatur och luftfuktighetsmätare (PAT02-1B) (Test / Review) (Avfuktare, Guide, Luftfuktighetssensor, PAT02-1B, Scene, Tempeartursensor, Test, vera)
  Fantasin är sällan ett problem, så relativt snabbt identifierades ett sätt att uppgradera min gamla luftavfuktare, den är från 2002 men nu kanske den smartaste och med avancerade luftavfuktare som finns för under 10.000kr? Den fick nya funktioner som att startar inom 10 sekunder från att luftfuktigheten överstiger 60%, stannar lika snabbt när fuktigheten går under 45%. Styrning via app och schemaläggning i telefonen.
  Philio temperatur och luftfuktighetssensor PAT02-1B

Vill du endast se rubriken så är det bara att scrolla i listan neröver.

Hemautomation

// Ispep