Xiaomi aqara vid ett AA batteri

Xiaomi Aqara vibrationssensor

Har börjat testat Xiaomi Aqaras vibrationssensor med tiltsensor och fallsensor, ja den har många funktioner! Även temperatursensorn från Aqara har flera funktioner, inom kort kommer vi uppdatera inlägget om dessa temperatursensorer med mer tester.

Insåg redan när jag packade upp vibrationssensorn att det skulle gå att göra mycket roligt med sensorn. Jag valde till exempel att uppgradera en mycket populära lösning för automatiskt morgonkaffe. Nu har jag fler faktorer som säkerställer att min kaffebryggare kommer brygga kaffe på morgonen. Mer om detta i ett kommande inlägg (Vill du veta mer om det innan kan du kolla vår Facebook grupp eller på vår Instagram).

Nu är det dumt att sluta med att bara övervaka kaffet. Möjligheterna är oändliga! Som bilden nedan visar skulle det gå att övervaka lutningen på övervakad utrustning, eller om den övervakade enheten tappats.

Aqaras vibrationssensor erbjuder även lutning, fall.
Aqaras vibrationssensor erbjuder även lutning, fall.

Inlägget innehåller självklart information om sensorn och tester, vad den kan tillföra i det normala smarta hemmet. Ett normalt användningsområde för sensorn skulle vara som övervakning på en garageport. Portar som öppnas upp mot taket dvs. Utöver att veta om porten är öppen eller stängd skulle man kunna reagera på vibrationer om någon försöker bryta sig in genom att öppna porten eller röra porten.

Xiaomi Aqara vibrationssensor
4.8 (95%) 4 votes

Bygg en egen läsare till elmätaren

En läsare till Automatiserar.se (Daniel Nilsson) ville dela med sig av sitt elmätarprojekt, Daniel berättar hur du själv kan bygga en egen läsare med hjälp av öppna programvaror. Det här projektet var riktig genomtänkt, mycket snyggare än det gamla projektet jag gjorde för några år sedan med en Arduino på usb porten för elavläsning. Projektet använder sig även av MySensors som vi tidigare byggde en RFID läsare med till Vera.

Med hjälp av läsaren kan du presentera din elförbrukning riktigt snyggt.
Med hjälp av läsaren kan du presentera din elförbrukning riktigt snyggt.

Detta kan vara extra intressant för alla som använder vattenfalls elmätare, i slutet av förra året meddelade Vattenfall att dom har för avsikt att sluta med sina smarta tjänster för smarta hem. Produkterna dom slutar supporta är Smart Plug, Smart Temp och EnergyWatch. Vilket nu innebär att det finns en del som funderar på vad man ska välja istället. Detta kanske kan vara är ett alternativ?

Bygg en egen läsare till elmätaren
5 (100%) 3 votes

Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!

Homey släpper flow till webbläsaren

För alla dom som använde Homey innan version 2.0 och har irriterat sig över att Homey tog bort gränssnittet på datorn i version 2.0, nu finns det en lösning igen!

Idag släppte Homey åter en möjlighet att redigera flöden på datorn, dock via webbläsaren, men detta är ett stort steg i rätt riktning igen! Adressen för direkt börja redigera dina flows är:

https://flow.homey.app

Använd ditt användarnamn och Lösenord till Homey.

För alla som gillar att göra flöden och få en bra överblick i Homey så är detta mycket välkommet!

För att redigera dina flow så här gå till: https://flow.homey.app/ För att redigera dina flow så här gå till: https://flow.homey.app

Läs mer om nyheten på Homeys blogg:

https://blog.athom.com/announcing-homey-flow-for-web/

// Markus

Homey släpper flow till webbläsaren
4 (80%) 2 votes

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Test av Xiaomi Aqara temperatursensor

Någon vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Xiaomi Aqara har mycket tilltalande sensorer både estetiskt, funktionellt och relativt prisvärda. I det här inlägget kommer jag fokusera på temperatursensorn från den tillverkaren (bilden ovan), den har stöd för luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Den är väldigt lätt att dölja eftersom måttet är 36mm i kvadrat och 9mm tjock.

Orsaken till att jag inte skrivit om dessa tidigare är att på grund av VeraSecure och dom begränsade stöden för Zigbee… Vilket gjorde att sensorerna blev liggande i en låda över ett år. MEN nu när jag börjat testa Homey så upptäckte jag att Xiaomis sensorer fungerar med Homey! Vilket direkt fick mig att börja införskaffa fler och designa ett eget fäste till dom. Orsaken är att jag inte gillar den dubbelhäftande tejpen på väggen.

Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket.
Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket

Som bilden ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är dock gardinen bortdragen. Xiaomi Aqara är monterad med hjälp av mitt egendesignade och 3D utskrivna fäste (mer om det längre ner i inlägget)

Test av Xiaomi Aqara temperatursensor
5 (100%) 9 votes

Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri?

Börjar nu få koll på vad som fungerar bra, och vad som kanske behöver mer tid på sig i min homey (early 2019 – 2.0). I inlägget kommer jag förklara varför jag väljer att inte använda Homey för att styra Zigbee belysningen från IKEA:s serie Trådfri direkt.

Styr nu belysningen i Trådfri med Fibaro Swipe

Jag har sedan släppet av IKEAS trådfri gateway använt den för all IKEA belysning. Jag är mycket nöjd med den som styrenhet för trådfri belysning och uttag. Genom att använda den gatewayen primärt kan jag styra belysningen från flertalet andra system, exempelvis genom open source systemet Node-Red från IBM, röststyrning via Google home, med Raspberry pi och som nu via Homey.

Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri?

4.5 (90%) 4 votes