Pax Calima, en appstyrd våtrumsfläkt

ImageGen.ashx

PAX är känd för sina fläktar som brukar hålla god kvalité och låg energiförbrukning. Calima är deras senaste fläkt som har tagit ett stort steg framåt och blivit betydligt smartare. Istället för att ha flera olika modeller av samma grund-fläkt som tidigare har de nu en som kan göra allt.

pax3

Förinställt arbetar den helautomatiskt i tre hastighetslägen:
Lågt varvtal (grundflöde/grundventilation).
Mellanhögt varvtal (aktiveras via ljussensor).
Högt varvtal (aktiveras via fuktsensor).

Det finns även profiler som går att programmera. Som t.ex. värmeförflyttare vilket bör betyda att det är en temp-sensor inbyggd i den, fläkt med eller utan kallrasspjäll och strömbrytarstyrd fläkt. Inställningarna styr du via blåtand genom en app på din smartphone.

1

Det går att justera flöden vid de olika lägena och känsligheten när den ska trigga igång de olika lägena. Det ska även gå att ställa en kalenderfunktion, vilket jag finner intressant. Jag skulle gärna vilja att fläkten går på 30-40% jämt på sommaren för att öka luft cirkulationen i huset då jag har självdrag. Medans på vinter vill jag inte att fläkten ska gå överhuvudtaget fören det blir fuktigt i badrummet. Om det är möjligt eller inte har jag inte kunnat sett på PAX hemsida. Som ni ser på bilderna ser det åtminstone ut att det ska gå att styra fläkten på vissa tider.

2

Fläkten i sig ska vara tystare än innan med sina 17-20 dB(A) och dra 4 watt. En annan rolig grej är att det går att köra fläkten på 12v utöver 230v.

1

En spännande produkt, men vi hoppas att nästa generation av Calima även stödjer Z-wave 🙂

6 reaktioner på ”Pax Calima, en appstyrd våtrumsfläkt”

  1. Intressant fläkt. Men appen vill ha tillgång till betydligt mer än vad som behövs för att konfigurera fläkten. Varför behöver den komma åt Internet? Eller veta din position?

    1. Ja ett vanligt problem nu för tiden tycker jag, att många appar vill ha rättigheter till många olika saker som inte verkar helt logiskt…

    1. Ja hade den varit uppkopplad med wifi och haft en lite webbserver i sig så hade det varit enklare att kontrollera den via Lua skript och liknande. Man får hoppas att de tänker mer på hemautomation i deras nästa version 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *