Regler: Belysning kopplat till timer

8cGozX6ca

Om du har t.ex. en utomhusbelysning som du vill trigga från flera enheter så kan det lätt bli lite knasigt om man inte tänker till. Vi kommer visa hur du kan använda en timer för att få allt att fungera utan huvudvärk.

Så vad kan gå fel om man inte använder en timer?

Om du sätter upp en rörelsesensor som triggar din belysning. Du vill att den ska lysa i 5 minuter och sen slockna. Låter ju enkelt eller hur? Men nu vill du lägga till en till rörelsesensor eftersom den första inte täcker hela gården. Vad händer då när du går utanför dörren?  Jo lampan tänds! Toppen, men sen sätter du igång och skottar snö eller något. 5 minuter senare slocknar lampan… Du måste vifta med händerna för att rörelsesensorn ska sätta igång. Nu lyser det igen! 30 sek senare slocknar det igen för då har det gått 5 minuter sen du aktiverade den andra rörelsesensorn och sen är flipperspelet igång.

Men lugn i stormen, en timer fixar biffen.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan använda en timer för att t.ex. komma ihåg att stänga garagedörren.

Börja med att installera Countdown timer. Det gör du genom att gå in på Apps\Install apps och söka efter countdown timer. När du hittat den så klicka på details och sen install för att installera appen.

timer

Först kan vi förklara lite mer om hur knapparna fungerar.

Start = Startar timern.

Restart = Startar om timern.

Force = Triggar din timer direkt utan att vänta på nedräkning.

Mute = Samma som disarmed på alla andra sensorer (inaktiverad).

Unmute = Samma som arm på andra sensorer (aktiverad).

framsida

När den är installerad så ska vi ställa in egenskaperna på timern som du hittar på den lilla pilen till höger om timern.

settings

Först så ställer du in duration = hur många sekunder den ska räkna ned från. Här har jag valt 5 minuter och 5×60=300 sekunder.

Nu är det dags för själva reglerna.  Skapa en ny Scen, och välj sedan en trigger.

step1

Här väljer jag min rörelsesensor vid entren, och väljer sen att när den är aktiverad och känner rörelse så ska regeln triggas.

whenever...

Nu ska vi välja vad som ska hända. Klicka på select devices under steg 2.

step2

Här väljer jag min timer som jag tidigare har döpt till framsida belysning. Här kan det vara bra att döpa den till något som innehåller ordet timer så man inte förväxlar den med något annat.

framsidabelysning

Och här får vi då välja vad som ska hända. OBS: Här kommer alltid knappen Unmute vara förvalt. Se till att du väljer bort den innan du fortsätter så att bara Start är markerad.

unmute

Nu ska vi även lägga till en fördröjd händelse. Klicka på add delayed action.

delay

Här har jag valt en 3 sekunders fördröjning och sen min timer igen. Denna gång väljer jag endast Restart och inget annat.

restart

Anledningen till det, är att jag vill att timern ska starta om varje gång en av mina rörelsesensorer triggas så att min utomhusbelysning inte slocknar förrän ingen av mina sensorer har triggats på 5 minuter.

wait 3 sek

Klar med starten av själva timern. Nu har vi satt att så fort min rörelsesensor är triggad, kommer timern starta sin nedräkning. Det som är bra nu, är att du kan lägga till hur många triggers du vill. Allt den kommer göra är att starta om timern om flera sensorer utlöses.

Nu måste vi göra en till regel som styr själva utomhusbelysningen.

Denna gång sätter jag att timern i sig ska vara triggern, att när timern startas men inte muted (inaktiverad) så aktiveras regeln. Att jag inte vill att den ska starta när den är inaktiverad är för att jag inte vill sätta igång belysningen om det är ljust ute.

step1-2

Under step 2 så säger jag vilka lampor som jag vill att regeln ska styra.

step 2-2

Här har jag satt att min entrelampa ska dimmas upp till 100% och min garagebelysning ska slå igång. Jag har en starkare dimbar LED-lampa vid entren än vad jag normalt behöver. Det betyder att normalt sett går den på 30% styrka men när något rör sig utanför så går den upp till 100%.

lampa

Klar med den regeln.

Nu måste vi ju ha en regel som säger vad som ska hända när timern når sitt slut, d.v.s. stänga av belysningen igen.

Skapa en ny regel och välj timern som trigger även denna gång, denna gång när den är färdig (timern någotsitt slut) men inte inaktiverad.

step1-3

Nu sätter jag vad som ska utföras när ingen ingen sensor triggar timern längre. D.v.s. stänga av garagebelysningen och sänka dimmern på entrebelysningen tillbaka till 30% styrka.

step2-3

onoff

Då var den regeln klar!

Så det vi har gjort nu är: timern triggas när en sensor triggas -> När timern triggas så tänds belysningen -> När en sensor triggas igen startar timern om -> När timern når sitt slut så stänger den av belysningen. Och allt detta utförs endast om timern har läget Unmuted (aktiverad). Men nu kommer din belysning att lysa även när det är ljust! Hur fixar man det?

Det är betydligt enklare 🙂 Det går att lösa på lite olika sätt men jag väljer att använda mig av ett plugin som heter Day or Night.

day

Installera Day or night likadant som du gjorde med countdown timern. Läs mer om Day or night plugin här.

När det är installerat så kommer den använda dina plats inställningar som du har gjort på din Vera för att veta när solen går ner hos dig. Som du ser kommer den själva byta mellan Night eller Day och indikera detta på plugin.

day2

Nu till de sista reglerna. Jag brukar skapa två regler för min generella kvällsbelysning. En när kvällsbelysningen går igång, och en när den slår av.

kvallbelysning

Vi börjar med Kvällsbelysning på. Som trigger väljer jag här att trigga när day or night indikerar på kväll.

step1och2

Och under actions så sätter jag igång min kvällsbelysning samt att jag sätter timern till aktiverad (unmuted).

unmute2

Det betyder att reglerna kopplat till timern endast kommer bli aktiva när day or night pluginet har växlat över till kväll.

Nu till den sista regeln av dem alla! Kvällsbelysning av.

Här har jag valt som trigger att dels slå av kvällsbelysningen när det blir tillräckligt sent på kvällen. Du kan även här välja day or night plugin istället. Men här har jag valt att slå av belysningen vid en tidpunkt istället.

stepmasspor

Och under step 2 så väljer jag att belysningen ska slå av och att timern ska inaktiveras (mute).

mute

Jajamen, nu är du helt klar! Fördelen är att man behöver inte speciellt många av dessa regler, eftersom du kan återanvända dom för alla lampor som du har på t.ex. framsidan av ditt hus.

Om någon har en annan variant som kanske är enklare eller har någon annan fördel så dela gärna med er.

 

 

 

8 reaktioner på ”Regler: Belysning kopplat till timer”

  1. Mycket intressant projekt! Jag gjorde detta själv. Men funderade när jag var klar så hade jag 5 scener för detta. Är det riktigt?

  2. Jag fick också 5 scener så det stämmer nog (hoppas jag). Verkligen synd att Vera inte har stöd för logiska argument i GUIt.

    Verkar vara en bugg i appen, försökte trigga på när timern gör reset, men den kan jag inte kryssa i hur jag än försöker. Anledningen till att jag vill trigga på reset är för att om en lampa inte har tänts, eller om den har släcks manuellt innan timern går ut, så kommer den inte att tändas så länge någon traskar runt i rummet och timern inte går ut helt. Däremot om den triggar på reset kommer Vera att skicka ny signal om att tända lampan var 30:e sekund (beroende på hur ofta sensorn triggar och startar om timern) . Då z-wavebrytaren som tänder lampan ändå inte går på batteri ser jag ingen nackdel med detta. Om Vera hade haft stöd för logiska argument kunde man göra en regel som bara kör om någon av lamporna inte är tända.

    Jag valde att göra både start och reset samtidigt på mina timers, dvs utan tre sekunders fördröjning och det verkar fungera.

    1. Bra info att det inte behövdes någon delay.
      Är det så att det är en 433 MHz enhet som inte alltid tänds och det är därför du vill trycka på reset ibland?
      Du kan alltid göra en liten delay i den scenen som tänder alla lampor, till att tända lampan igen som inte alltid vill 🙂

      1. Nej, men säg ett scenario där du rör dig i rummet en längre tid och det är tillräckligt ljust för att lampan inte ska behöva tändas. När ljusnivån sjunker och timern blir ”unmuted” kommer den inte att tända lampan om den bara tänds på ”timer start” eftersom timern redan körs. Om den startar även på restart kommer den att tändas nästa gång sensorn triggar rörelsen.

        Jag har sedan tidigare haft rörelsestyrt ljus och använder virtuella brytare som styr om lampor ska släckas efter en stund eller förbli tända. Under kvällstid när vissa lampor borde vara tända men av nån anledning är släckt, kommer att tändas med scenen men då vill jag inte att dom ska släckas efter en stund. Däremot efter tex kl 23 ska även dessa lampor släckas med timer. Jag har därför lagt till samma luup-kod som jag hade i mina gamla scener för att scenen som startar när timern kört färdigt inte ska köras om en viss virtuell brytare är på.
        Jag har problem med att Vera får ”nul-värden” från enheter men bara ibland. Detta genererar ”error in lua”-meddelande på dashboard och man måste starta om luup-motorn. För att minska på felen har jag lagt in en kontroll om den får ett nul-värde. Jag har fått för mig att det minskat problemen men det kan vara placebo också. Den raden kan tas bort för den som inte vill ha den kvar.
        (har ett långtidsärende hos Vera support där det eskalerat till en ”senior” supportagent, dom har bekräftat att felen uppstår som jag tror men har inte sagt något om om/när det ska fixas.
        Är rätt novis på lua, så om det går att göras snyggare tar jag gärna emot förslag på det.

        (ändra till rätt deviceID)
        local mysbelysningsstatus_VDR = 46

        — Only run if lights suppose to be off
        run_VDR = luup.variable_get(”urn:upnp-org:serviceId:VSwitch1″,”Status”,mysbelysningsstatus_VDR)
        if(run_VDR == nil) then local run_VDR = 0 end
        if (run_VDR == ”1”) then
        return false
        end

  3. Ole Thronborg

    Går det verkligen inte att göra detta på ett enklare sätt. Finns det inte i Vera någon möjlighet precis som att man kan välja ”FÖRDRÖJT TILLSLAG” kunna välja ”FÖRDRÖJT FRÅNSLAG”. Verkar ju väldigt dumt att detta inte finns utan man måste göra denna omständliga process varje gång man vill ha en fördröjning? Är det lika krångligt med Fibaro?

    Ole

    1. Jo det kan du göra, du kan fördröja tillslag och frånslag. Men om du har flera sensorer kommer inte det göra någon skillnad eftersom den ena sensorn kan ju tycka att den ska slå av medans den andra sensorn tycker att den ska vara igång.
      Tycker man att det är krångligt att göra på det där sättet, så kan man alltid bara använda PLEG.
      https://www.automatiserar.se/pleg-en-av-verans-basta-plugin/
      Skillnaden med att använda pleg är att du kan använda vilkor som AND och OR. Vilket bör betyda att du kan istället säga att om sensor1 OR sensor2 = on då ska lampan vara tänd, och om sensor1 AND sensor2 = off då ska lampan släckas.

  4. Finns det regler för när en fasadbelysning ska vara tänd respektive släckt? Bor i ett tättbebyggt område, och grannen har satt upp fasadbelysning som har ganska starka lampor (nattetid), borde man interagerar hänsyn till när grannens hus är ganska nära.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *