Nexa Bridge

Test: Hur bra är Nexa Bridge?

Test: Hur bra är Nexa Bridge?

Frågan Nexa Bridge är den senaste leksaken från Nexa och automatiserar.se har fått tag i ett exemplar från M.nu som vi har synat lite i sömmarna. Vi tror att denna enhet är riktad mot nybörjare men även till den som vill ha en enhet som snabbt går att komma igång med och som har lite avancerade funktioner. Så för att få svaret på frågan om hur bra Nexa Bridge är så fortsätt läsa mer nedan.

Vi vill börja med att välkomna PoxX som ny skribent här på automatiserar.se. Vi hoppas att det kommer fler inlägg från PoxX och största delen av detta inlägg kommer från honom.

Nexa Bridge lanserades Augusti 2016 och finns idag att köpa hos M.nu för det facila priset av 2495kr.
I samarbete med M.nu så har Nexa även ett inbytesprogram för er med den äldre Nexa Gateway, där man kan få köpa en Nexa Bridge lite billigare, om man skickar in sin Nexa Gateway. Då behöver du bara pynta ut 1695kr, men nackdelen är att du blir av med din kontroller då du måste skicka in din gamla enhet innan du får den nya. Men detta kan klart vara värt det för en uppgradering till Z-wave.

2021-01-16 – För alla som läser det här inlägget så kan vi rekommendera att kolla igen listan med kontrollers om vi gått igenom på bloggen för sedan 2016 när inlägget skrevs fanns det inte lika många alternativ. Men nu 2021 finns det en hel del nya kontroller, vi har listat alla vi skrivit om här https://www.automatiserar.se/#Kontrollenhet. Vi skulle kunna tipsa om att Samsungs Smartthings kan vara ett alternativ till Nexa Bridge.

Nexa bridge klarar inte bara av Nexa enheter på 433 och 868MHz utan även Z-Wave enheter.

För att citera Nexa:
“Nexa Bridge låter dig kombinera produkter från System Nexa (433,92MHz), brandvarnare från Nexa Fire & Safety (868MHz) samt produkter med Z-wave (868,42 MHz) för att skapa ett smartare hem och en trådlös installation.”.

Att komma igång med en Nexa Bridge är väldigt enkelt. Allt sköts via en app från telefonen, vilket i dagsläget (1 September 2016) bara finns för IOS, men Nexa jobbar på en Android app.
I lådan som kommer från Nexa så finns:

  • Nexa bridge
  • Ethernet kabel
  • Strömadapter
  • Quick-start guide
Unboxing Nexa bridge
Unboxing Nexa bridge

På ena sidan av enheten så hittar vi alla anslutningar som ström, usb port och ethernet port.
Och det är bara ström och ethernet som används.

IMG_1128
Kontakterna på Nexa Bridge

Om vi kollar i quick-start guiden som är väldigt kortfattad, så står det att man ska ladda ner appen från Appstore/Playstore, koppla in strömadaptern och slå på enheten.

Efter att ha startat appen i telefonen så ombeds man se till att Nexa Bridge (och telefonen/plattan) är ansluten till nätverket och sedan trycka fortsätt. Där får man skapa sig en inloggning (om man inte redan har en) och sedan börjar den att söka efter Nexa Bridge på det lokala nätverket.
När den har hittat enheten så tycker den att det är dags att uppdatera den. Och här får man vänta i några minuter då den söker efter uppdateringar, och sedan någon minut extra för att installera uppdateringen. Hela processen tar ca 5-10 minuter beroende på hur snabb du är på att registrera ditt konto.

Kom igång med Nexa Bridge

IMG_1085
IMG_1086
IMG_1087

                          

Då man kommit igång så presenteras ett hyfsat organiserat interface, dock med väldigt lite möjlighet till customisering.

IMG_1088

Alla tempgivare i täckningsområdet hittas automatiskt, och kan även gömmas om det är grannens tempgivare som dyker upp. Det enda som identifierar den vid start är Kanalnummret.

IMG_1089

Brytare som sedan läggs till, hamnar kategoriserade under respektive typ. Man kan däremot markera både brytare och tempgivare som “Favorit”, vilket gör att dom dyker upp under “Dina favoriter” vilket gör att du får dom samlade på samma ställe. En nackdel är att man inte kan ändra ordning på alla objekt i favorit listan, vilket vi hoppas att Nexa åtgärdar i kommande version av appen.

För att lägga till en ny enhet, så klickar man på de tre prickarna (i IOS appen) och väljer lägg till enhet.

Här får man välja vilken typ  man vill lägga till, Nexa, Z-wave, Fire&Safety eller Virtuell enhet, vilket vi kommer till sedan. Om vi väljer att lägga till en Nexa enhet, så dyker det upp bilder på de olika enheterna, vilket gör det väldigt enkelt för nybörjare att identifiera enheten. Man kan även i menyn innan klicka på kamera symbolen och scanna streckkoden på kartongen till enheten som man vill lägga till vilket identifierar den. Man kan döpa brytaren och även sortera alla brytare och givare i olika “rum” som man även kan skapa.

IMG_1090

Allt är väldigt enkelt med mycket bilder och instruktioner, vilket gör att Nexa Bridge är ganska enkel för dom som inte är van att hantera Nexas alla enheter.

Men det finns även lite funktioner som gör den lite mer avancerad. Det finns en möjlighet att exempelvis skapa virtuella brytare. Vilket är en brytare som inte har någon funktion annat än att användas på andra ställen i appen.

I mitt fall så har jag en näve Nexabrytare för mina fönsterlampor. Och efter att ha parat dom i appen, så får varje brytare en switch. Men att tända alla brytare innebär att jag måste klicka på varje lampa var för sig. Men med en virtuell brytare, så kan man t.ex döpa den till “Alla fönsterlampor” eller liknande, och sedan använda den virtuella brytaren i en annan funktion som heter “Automationer”.

Skapa automationer med Nexa Bridge

Automationer är en funktion för att skapa “IF this then that” flöden. Och i mitt fall så skapade jag 2 st. Om min “Alla lampor” brytare tänds (genom att jag klickar på den) så tänds alla fönsterlampor i sekvens. Och regel nummer 2 säger samma sak, fast den släcker lamporna.

I automationer så kan man göra avancerade saker, som att en händelse, som kan vara en viss temperatur på en sensor, batterinivå på sensor, knapp på en fjärrkontroll, en viss status på en brytare eller status på en magnetsensor som då triggar ett “kommando” som Nexa kallar det.

Detta kan vara, tända en brytare, skicka en notis till telefonen (Exempel: “Ytterdörr öppnas”) eller t.o.m skicka ett HTTP kommande, GET eller POST. Det går även att göra OR och ELSE satser där man kan kombinera olika händelser innan kommandot utförs (T.ex tända lampa).

Det finns även möjlighet att schemalägga händelser efter tid eller soluppgång/-nedgång och man kan skapa “Scenarion” som aktiverar brytare efter ett visst mönster men t.ex fördröjning mellan händelserna.

Allt detta gör att Nexa Bridge inte bara lämpar sig för nybörjare, utan även kanske lite mera avancerade användare som inte har tid eller energi att sätta upp en mer avancerad enhet eller som kör Tellstick med dator/Raspberry Pi.

Ett scenario fick mig däremot att vilja bränna upp den och kasta ut den genom fönstret (dåligt tålamod). Och det var när jag skulle para en magnetbrytare från Fibaro som stödjer Z-Wave protokollet.
Det var rena rama hundkenneln med alla parningsförsök som gjordes med brytaren, men den ville för sitt liv inte vilja bli parad, eller “inkluderad” som det heter på Z-wave’iska.

Jag var nästan på väg att ge upp, då tanken slog mig att klicka runt i appen lite och se om jag hittade någonting. Och där hittade jag en funktion som heter “Återställ Z-Wave controller”. Och då jag klickade på den, så uppenbarade sig ljuset….eller nä, men då fungerade i alla fall helt plötsligt inkluderingen med Z-wave enheten.
Yaaay, lycka! Efter att ha suttit i 4-5 timmar och läst fibaro manualen 20 gånger så kan man säga att jag blev lättad. 
Så här kan vi prata om bugg modell större, då Z-wave kan vara “roligt” att använda på en så pass dyr enhet.

Okej, är detta en helt perfekt produkt då? Mjaaa , finns några “features” som man bör vara medveten om, både negativa och positiva.
Fördelarna, förutom ovan nämnda, så har den en väldigt hög WAF, alltså Wife Acceptance Factor.
Eller “FAF” på Svenska (Fru Acceptans Faktor), nytt ord? 🙂

IMG_1127
Det är en hyffsat diskret vit rektangulär låda med några blåa lysdioder på. Nackdelen är att dessa dioder kan dubblera som nattlampa eller varningsljus för flygplan. Kan inte säga att dom är diskreta direkt. Dom lyser upp rummet ganska bra i mörker.
Så WAF’en sjönk lite för mig. Men det var inget som lite eltejp inte kunde fixa. 🙂
Blev inte lika fin med svart tejp däremot. Men Nexa har också i dagarna lanserat en svart variant för fast installation, där svart eltejp kanske passar bättre. 🙂

Nästa nackdel är att den i dagsläget enbart klarar Clas Ohlsons tempgivare “ESIC”, och ingen annan. Nexa vill dock att man röstar på vilken framtida givare som dom ska stödja, så fler märken kommer i framtiden.

Ytterligare en nackdel och en av dom större, är att den officiellt bara stödjer Nexas brytare. Hmmm. MEN….det funkar med Jula’s brytare av modell “Anslut” men INTE med en äldre Anslut brytare och det funkar heller inte med Kjell o Co’s Proove brytare. Har dock inte provat den senaste versionen av Proove.

I ett mail från Nexa så säger dom att stöd till 3’e parts brytare kommer att komma i framtiden. Men till vilken modell, och när förtäljer inte historien.

Efter ett par dagars testande så har jag som sagt stött på en del buggar och osupporterad hårdvara, vilket kanske inte är helt oväntat med en sån ny produkt. Och efter ett par mail till Nexas support så lovas det att dessa buggar ska åtgärdas i kommande versionsuppdateringar och att stöd till fler enheter kommer att komma.

Så om ni fortfarande läser detta och har lyckats håller er vaken, så kommer här en liten sammanfattning 🙂

Positivt:
+Ruskigt enkel att komma igång med.
+En hel del avancerade funktioner.

Negativt:
-Kan bara styras via Nexas app. Appen finns bara för IOS i dagsläget, 1 Sep -16 (Nexa jobbar på en Android version)
-Har än så länge ej web interface eller API för 3:e parts applikationer.
-Stödjer bara en typ av tempgivare.
-Stödjer bara officellt Nexa brytare, (inofficiellt även Jula brytare)

Om vi jämför Nexa Bridge med lite andra enheter som vi testat, så har vi följande som kan utmana den.

  • Gamla Nexa Gateway – Säljs inte längre av Nexa och har bara stöd för Nexa 433MHz
  • Tellstick NET – Har bara stöd för Nexa 433, och allt datatrafik går via webben. Inte lika avancerade funktioner. 879kr
  • Tellstick Duo –  Kräver en Raspberry Pi eller PC. (Sniklösning). Klarar bara Nexa 433, men beroende på programvara kan göras mycket avancerad. 649kr + PC/RasPi
  • Vera Plus – Avancerade funktioner, 1995kr för VeraPlus eller 1395 kr för VeraEdge som är lillebror till VeraPlus. Behöver kompletteras med RFXtrx433 för 995kr för att även klara bl.a. Nexa på 433 MHz. Vera har en stor community och det finns mycket skrivit på nätet om Vera om man behöver hjälp. Vera har även sina appar eller plugin som går att installera vilket gör att man kan få betydligt mer avancerade funktioner eller stöd för andra enheter som larm och annars som inte stöds av Z-wave eller liknande.  Vera Alerts, PLEG eller DSC är några exempel.
  • Telldus Tellstick Znet Lite – Medel funktioner. Klara Z-Wave men bara att sända Nexa 433. klarar alltså inte tempgivare/magnetbrytare/fjärr på 433MHz.  949kr

M.nu har tidigare gett oss möjligheten att testa Znet Lite som nämns ovan. Enheten har öppna API:er och stöd för scriptning via Telldus Live. Vi har tidigare delat en script modul för hantering av enheter via script. Summerat har Telldus Znet fungerat mycket bra, men avsaknaden att ta emot 433 MHz för exempelvis temperatursensorer gör att den inte når hela vägen med billiga sensorer.

// Markus

Trots att listan över negativa var lite längre än de positiva, så tycker jag ändå att de positiva punkterna väger till fördel för Nexa Bridge. Med tanke på hur enkel den är att använda och att den även har en del avancerade funktioner för oss som inte nöjer oss med att göra saker på ett enkelt sätt. Och vi får kanske ha lite tålamod med Nexa Bridge, då den nyss kommit ut på marknaden och att Nexa förhoppningsvis slipar på appen och fortsätter att lägga till funktioner och stöd till flera brytare.

//PoxX

25 reaktioner på ”Test: Hur bra är Nexa Bridge?”

  1. Att den saknar web-gränssnitt och endast stödjer begränsat antal 3’e parts enheter tycker jag begränsar den mycket men gillar den starkt såsom svensk och hoppas på en snabb vidareutveckling.

    1. Ja, att man inte kan styra den utan telefon (eller platta) är lite begränsat.
      Men enligt Nexa så kommer det att komma någon form av ”web” gränssnitt i framtiden.
      Antingen genom att man surfar in på enhetens ip eller lika som Telldus Live, där allt synkas till deras egna websida och man styr det därifrån.
      Tycker det är mer begränsande att dom inte stödjer 3’e parts brytare.
      Men jag förstår att man lägger till support för deras egna brytare först.

  2. Har ni testat med Android appen än.
    Jag får den inte och hitta någonting alls. Tellstick duo funkar utmärkt.
    Android appen måste vara bland de sämsta mapparna som släppts i Play storen.

    1. Hej.
      Japp, har testat android appen. Dock inte skrivit om den än.
      Nexa skriver bl.a på sin Facebook att den saknar en del funktioner, och det kan man lätt säga.
      När man startar appen så måste man själv lägga till Nexa Bridge enheten. Så det är ingen autodetect som i IOS appen.
      Sen så funkar inte temp-givarna, och funktionen ”automationer” saknas samt några andra små funktioner.
      Så vi kan lugnt säga att det är i beta-stadiet fortfarande.
      Den håller inte riktigt samma klass som IOS appen.
      Så om du bara har en Android enhet är det tyvärr bara att vänta tills dom uppdaterar appen.

  3. Har kört Nexa Bridge nu i nästan en månad. Finns mycket positivt precis som i inlägget ovan, men också mycket som stör. I bland kan automationen t ex hitta alla enheter som är programmerade att tända, ibland bara några stycken.
    Brandvarnare som Nexa säger skall fungera hittas inte, Nexa strömställare fungerar ibland som fjärrkontroll (som den skall) ibland som tryckknapp.
    Webgränssnitt finns, men vill bara uppgradera till ver 3.8beta. Om man uppdaterar vill IOS-appen ”uppgradera” till 3.2 igen….
    Nexa säger sig komma med uppgradering, men undrar när?

    1. Ja, det finns en del förbättringspotential som det så fint heter.
      Det är en del småbuggar som du pratar om.
      Och jag hittade också web-interfacet med det superhemliga loginet. 🙂
      Valde att inte nämna det då det inte verkar riktigt färdigt, och att den just uppgraderar till en beta om man loggar in.
      Jag har inte fått någon tidpunkt för uppdatering, bara att det kommer en uppdatering som ska lösa problem med fjärrkontroller och några andra saker.
      Vi får vänta och se vad som händer.

      1. När det blir en helt färdig produkt blir den utmärkt. Bara detta att en enda gång registrera en enhet till Bridgen i stället för ett antal olika fjärrkontroller, strömbrytare m.m. Det gör att man inte heller måste montera ner en strömbrytare bara för att man vill ansluta t ex en fjärrkontroll ytterligare. Nu behövs det bara monteras ner när batteriet tagit slut (om man använder en sådan modell).

        Dessutom används ju bara en plats i mottagaren så det fungerar alltid. Det enda är att Bridgen blir väldigt värdefull i systemet, går den sönder fungerar INGET.

  4. Hej!
    Tack för en bra sida för en nybörjare i virrvarret av produkter. Jättesvårt att veta vad som passar vårt behov – ser inga tester/artiklar om Fibaro Home Center (Lite) som vi fått på förslag – finns det någon särskild anledning till detta?

    1. Tackar, lite av målet vi har med bloggen är att dela med oss om hemautomation och erfarenheter. Vi på Automatiserar.se i har i regel köpt egna kontrollers (förutom de vi fått testa från m.nu), därigenom har vi inte haft möjlighet att testa alla typer av kontrollers tyvärr, eventuellt kanske det är nått vi kommer att testa i framtiden.
      Kanske är någon läsare som har använt/använder Fibaro och vill dela med sig av upplevelsen, vi delar det gärna på bloggen 🙂

      // Ispep

  5. nexa bridge stödjer inte några av dera lite äldre produkter. så när man tror man ska komma undan billigt så måste man köpa allt nytt till de senaste vägg kontakterna etc.. de var deras förklaring till mig när jag inte fick något att funka… provade att köpa ny brytare och vips så funkade det… kommer att reklamera inom kort! sjukt kasst då alla andra leverantörer klarar av alla nexas prylar nya som gamla

    1. Ja, det verkar som att listan över kompatibla enheter är lite smal. Som jag skrev i artikeln så stödjer den inte 3’e parts brytare. Hade samma tanke med mina Jula & Kjell o Co brytare.
      Men det var nytt att den inte ens stödjer sina egna äldre brytare, vilket känns lite dålig. Så vi får hoppas dom börja stödja lite fler brytare snart.

    2. Många nexa brytare klarar bara 3 enheter som styr den, så har du tidigare programmerat den med en fjärrkontroll och din gamla nexa central och något mer, så är ”minnet Fullt”.
      Ta en fjärr stoppa in brytaren i väggen och tryck på knappen ”släck alla” då raderas minnet och den skall gå att para med din nexa bridge.

  6. Nexa Bridge eller Telldus Znet v2?
    Nu när telldus har släppt sin v2 av Znet där 433 mottagare finns inkluderad.. hur skulle ni då välja mellan Nexan och Telldusen?
    (har en telldus NET idag och vill uppdatera mig till Z-wave men vet inte riktigt vilket spår jag skall satsa på)

  7. Någon som vet var man kan rösta på vilka 3:e-partgivare man skall satsa på i första hand?

  8. Hjälp
    Köpte en brytare med z-Wave secure protokoll idag av märket Aeon Labs.
    Efter lite om och men hitta min Nexa Bridge den, men jag kan Max ha den 7meter från nexan, längre når den inte.
    Jag har andra vanliga Nexa-brytare 15 meter bort, och det är inga problem.
    Någon som vet varför Z-Wave secure når så kort????

  9. Sjukt trött på denna nexa bridge. Inte ens stöd för sina egna äldre enhelter och en typ av 433 sensor(vilket alla mina är visserligen). Köpt + varianten för att ha bättre räckvidd men det är inte många meter den når. Min gamla tellstick får in alla mina 6 st givare den som är längst bort är 40m. Nexa bridge + hittar en….
    Skräp!!

  10. Efter mycket mail med supporten verkar det mesta ha löst sig. Har en Nexa Bridge+ med ca 20 Nexa enheter av olika slag samt ett par Zwave strömbrytare och Aeon Multi 6 sensor.
    Numera verkar det mesta fungera som det skall, men i bland hittar inte appen. Genom att avsluta körningen av appen och logga in på nytt fungerar det igen (men schemaläggningar och automationer går hela tiden).
    Vad som varit ett stort problem tidigare har varit att den ibland hittade Aeon Multi6 och ibland inte, även skymningsreläet. Om man då har automation som är beroende på ljust ute eller inte stoppar ju allt som styrs av enheterna.
    Nexas nya temp/hum givare fungerar klockrent. Bara de kommer inom sändningsområdet finns de med i Bridgen och kan användas för automation.
    Den version jag har fått uppgraderat till är nog inte officiell ännu (5x) men verkar ju lovande.

  11. Om man vill ha en temperatur givare i min badtunna utomhus kopplad till min Nexabridge vad remonderar ni då ??

  12. Hej! Tack för ett bra test. Har ett L-format ettplanshus på 144 kvm. Är det bättre att satsa på en Bridge+? Har den bättre täckning än vanliga Bridge? (Trots obefintlig FAF 😉

  13. Vore intressant att se ett test nu ett år senare. Vilka begränsningar har åtgärdats och vilka nya features (som konkurrenter har fått) saknas?

  14. Fortfarande rätt begränsad i användningen..
    Tyvärr blir den sämre efter uppdateringen.
    De vanliga Nexa puckarna funkar bristfälligt skulle jag säga. Det funkar inte varje gång, man kan få trycka tänd 5gånger innan den tänder.
    4meter från bridgen.
    Men Z-wave puckarna är mycket bättre och funkar 95% av gångerna. På dessa såg man även vad den inkopplade saken drog i Watt..
    Mycket trevlig funktion… Som såklart nu är borttagen.. Skitgrejer! Köp något annat

  15. När det funkar så är det bra men när det inte funkar så vill jag kräkas av ilska.
    Här är mitt senaste mail till deras sk support

    ”Vi har problem med vår nexa bridge x med jämna mellanrum och er riktigt usla hemsida gör ingenting för att hjälpa.
    Nu kan vi inte ansluta till den med appen igen, själva bridgen blinkar blått.
    Mitten-knappen, och om jag tolkar User guide rätt så handlar det om att den inte kan connecta till nexa cloud men ingenting om hur man ska göra för att lösa problemet.

    När jag försöker logga in på kontot på dator står det
    ”Du har en eller flera Bridgar kopplade till ditt konto men ingen av dessa är anslutna.” NEJ, det är ju liksom det som är problemet.

    Under Inställningar på appen ser jag bara att jag är inloggad. Och under Bridgar på kontot står ”Nexa bridge offline”
    under Hantera bridgear kan jag välja att ansluta över Wifi, men sen händer inget. Det står bara ansluter…
    Under Manualer finns bara ett gäng jpg-filer (?) och var är den sk FAQ:n som ni hänvisar till!!??
    Så sjukt dålig support-sida att det känns som ett skämt.

    Det är fö andra gången jag mailar om exakt samma problem. Första gången fick jag inget svar. Inte riktigt så man ska sköta en support va?

    1. Hej
      Tyvärr har så är det länge sedan vi aktivt körde med just Nexa Bridge X, vi ser att marknaden har rört sig åt ett annat håll och deras produkt verkar ha svårt att hänga med.

      Som det ser ut på den hjälp du har begärt från dom så verkar det inte som att dom engagerar sig allt för mycket.

      Här kanske är några olika saker som kan hjälpa dig:
      Kan du pinga den eller i din brandvägg se att din Nexa Bridge X får en IP adress?
      Sen är jag osäker men testa om det är möjligt att skapa ett dedikerat 2.4 Ghz wifi, kanske är något med att den ej klarar 5 Ghz wifi?

      // Markus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *