Test av RFXtrx 433E till Vera

255x204xrfxtrx433e_1.jpg.pagespeed.ic.KoiZMe4-gm[1]

RFXtrx 433E är en controller som klarar av att prata med diverse olika enheter på 433 mhz, t.ex. Nexa, Viking termometrar och många fler enheter. Det behändiga med denna controller är att den kan integreras med Veran.

Jag har en Vera3 som RFXtrx modulen är inkopplad i via USB porten. Om du vill veta mer om hur du installerar RFXtrx controllern så den dyker upp i din Vera (UI5) kan läsa mer om det här. Om du istället vill läsa om hur du installerar den för UI7 så klickar du här. Du kan även läsa denna guide om du vill se hur man lägger till helt nya Nexa brytare.

Efter du har installerat RFXtrx modulen så kommer den att automatiskt skapa enheter som den kan prata med. Det är oftast väldigt behändigt. Man låter helt enkelt den bara stå och läsa in sig ett tag medan du går omkring och trycker på knapparna till t.ex. dina Nexa enheter. Termometrar rapporterar oftast automatiskt varje minut vilket gör att de dyker upp i gränssnittet efter några minuter.

Nackdelen med att den automatiskt skapar enheter, är om du bor nära andra som också har enheter som är kompatibel med RFXtrx modulen. Även dessa enheter kommer att automatiskt skapas i din Vera. Men det går enkelt att bara ta bort dessa oönskade enheter från din Veras gränssnitt och stänga av möjligheten att den ska automatiskt skapa upp enheter på 433 mhz.

Så vilka enheter är kompatibel med RFXtrx 433E och Vera? I manualen för RFXtrx så finns en lista på enheter som är kompatibel med RFXtrx 433E. Men om jag har förstått saken rätt, så betyder inte det att de kommer fungera med Vera. Själva RFXtrx plugin för Veran måste uppdateras så att Veran vet vad den ska göra med dessa enheter. Men RFXtrx plugin uppdateras frekvent för Vera och nya enheter blir löpande kompatibel.

Så här ser inställningarna ut över vilka protokoll som är kompatibla och som du kan enabla i Beta 2 av RFXtrx plugin.

13[1]

Nedan är bilder på enheter som RFXtrx plugin har skapat i min Vera.

15[1]

På bilden ovan ser ni en temperatursensor. Batteristatus följer inte med på just denna enhet, men jag tyckte att jag läste någonstans att Oregon sensorerna tydligen skulle kunna rapportera in sin batteristatus. Visningsnamnet går självklart att ändra till vad du vill att sensorn ska heta.

nexa

På bilden ovan ser ni en vanlig Nexa brytare som är kopplad till min sänglampa. Den har samma funktion som en Z-wave enhet förutom att den inte meddelar om den misslyckas med att tända eller släcka lampan eftersom den inte har dubbelriktad kommunikation som Z-wave har.

vind

På bilden ovan ser ni en vindmätare från en grannes väderstation.

brandvarnare

Det finns även kompatibla brandvarnare som du kan läsa mer om här.

Det går även att skapa regler för enheter som RFXtrx modulen har skapat. T.ex. om du vill att en lampa ska tändas när det blir mörkt för att sen släckas när det blir ljust igen.

regler

regler2

Med ett Z-wave nätverk får du bättre och bättre täckning i ju fler enheter du installerar eftersom större delen av 230v enheterna agerar repeater. Det gör dock inte 433 mhz enheter, vilket gör att placeringen av din RFXtrx modul är viktigare. Ett normalstort trähus är oftast inga problem, men betongväggar och metallytor minskar räckvidden. Samt att det kan vara trevligt att nå ut till garaget eller motorvärmaruttaget om det inte är väldigt nära huset.

Du kan dock byta antennen på din RFXtrx modul till en bättre antenn så du får bättre mottagning, precis som du kan på din Vera.

antenner

På bilden ovan ser du skillnaden mellan 868 MHz antennen som min Vera använder, och till höger är 433 MHz antennen som jag har kopplat på min RFXtrx modul. Lägre frekvens ger större antenn.

20141230_114654

Så hur bra funkar den?

Jag kör Beta 2 av plugin och UI5 med firmware version 1.5.672. Jag har kört med min RFXtrx modul i runt 2-3 månader och jag måste säga att det har fungerat väldigt bra.

Om jag har dragit ur USB kontakten och råkat stoppa in den i fel USB port så har Veran tappat bort RFXtrx modulen. Men jag har bara skrivit in rätt inställning och sparat så har den fungerat fint igen.

  • Prisvärd: 4 av 5, just nu tar m.nu 995 kr för den.
  • Funktion: 5 av 5, den gör vad den ska.
  • Design: 3 av 5, vacker kan jag inte kalla den, men samtidigt inte helt ful heller.

KuggPoangSlut60x60

18 reaktioner på ”Test av RFXtrx 433E till Vera”

  1. Pingback: Nya Vera Egde | Vi Automatiserar.se

  2. Pingback: Guide: Installera RFXtrx433 i Veran | Vi Automatiserar.se

  3. Pingback: Test av Marquant brandvarnare, även en billig siren? | Vi Automatiserar.se

  4. Pingback: Guide – Vera UI7 – App – DataMine |

  5. Pingback: Guide: Installera RFXtrx433E på UI7 (VeraPlus) |

  6. Pingback: Guide: Lägga Till Nexa Enheter I Vera Med RFXtrx. |

  7. Pingback: Fråga: Går Det Att Använda Telldus Duo Eller Net Med Vera? |

  8. Pingback: Nexa-101LC En RFXtrx Kompatibel Brandvarnare |

  9. Pingback: Här är VeraSecure! |

  10. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

  11. Pingback: Vad är skillnaden mellan alla smarta strömpluggar idag? |

  12. Pingback: Philio Tech - Temperatur & luftfuktighetsmätare(PAT02-1B) |

  13. Hej, tror att ni är mitt sista hopp 🙂

    Håller på att gå över med allt från bla VeraEdge till Home Assistant och tanken var att skrota RFXtrx433E som jag hade till min Vera. Har dock svårt att skilja mig ifrån Nexas billiga och bra utomhusbrytare LGDR-3500 https://tinyurl.com/y38lufad Installerade RFXtrx433E och det funkade smärtfritt (med RFXCOM RFXtrx-integrationen). Ett par Oregon temp/hum-sensorer hittades automatisk och fungerar. Att få in Nexas brytare har jag däremot inte blekaste aning om hur jag ska fixa. Någon som vet hur man gör?

    1. Tjena
      Håller precis på att ska göra samma resa med min RFXTRX eftersom den VeraSecure vi använt för 433Mhz sensorer kommer hamna i Home Assistant. För att få in mina Nexa enheter så använde jag en fjärr senast och ”kopierade” den signalen (iofs i VeraSecure), men jag gissar på att det blir en liknande lösning även sedan.
      Är det i Home Assistant du kommer köra RFXTRX eller vart kommer du köra den?

      // Markus

      1. Ja, precis. Var lite otydlig i mitt inlägg.

        Kom över en Home Assistant Blue bundle.
        I den har jag nu en Aeotec Z-Stick för z-wave samt ConBee II-sticka för Zigbee. Och så har jag stoppat in även min gamla RFXtrx433e. Använder integrationen: https://www.home-assistant.io/integrations/rfxtrx och ”Enable automatic add” är på. Direkt så plockade den upp 6 stycken tempsensorer från Oregon som jag har haft utspridda i huset i många år.

        Utomhusbrytare Nexa LGDR-3500 vet jag inte alls hur jag ska få in. Använder dessa bla till motorvärmare och julbelysning på några ställen.

  14. Jag kan tillägga att jag kan ju behålla VeraEdge och ha kvar RFXtrx433e inkopplad där. Lägger man till Veran i HA så kommer jag åt brytarna. Men jag vill inte ha kvar Vera och framförallt den hopplöst föråldrade lösningen med RFXtrx. Den såg stenålder ut redan för 8 år sen när man började pilla med den ;).

    1. Så har vi kört våran med just nu och är precis inne på samma tankebana om Vera. även Z-Wave men det skulle kännas bättre att utgå från samma hårdvara för Z-wave, Zigbee och 433Mhz så övriga kan stängas.
      Har du någon fjärrkontroll till Nexa som du skulle kunna använda för att generera en signal så länge? Tror det är någon vecka bort innan jag hunnit med mig med mina saker här hemma ( Håller på med WIFI och kabeldragning just nu )
      // Markus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *