Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.

Fäste till Xiaomi Aqara temperatursensor

Tidigare skrev Automatiserar.se om temperatursensorn Xiaomi Aqara. Vilket är en temperatursensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Det är den temperatursensor vi är mest nöjd med sedan Automatiserar.se startade 2014! Därav la vi ner extra mycket arbete med att designa ett eget fäste för att slippa tejpen som sensorn levereras med. Samtidigt ville vi få ett sätt att smidigt tillåta flytt av sensorerna och byta batterier. Även om fästet sitter kvar på väggen så skulle det vara relativt anonymt. Den designen går nu att skriva ut i en 3D Skrivare. Det finns en film en bit ner som visar hur smidigt man monterar / demonterar en temperatursensorn sedan. Vi har fått frågan frekvent om vi säljer dessa hållare, så nu kommer vi testa att göra det.

hållare monterad utomhus
Xiaomi aqara hållare monterad utomhus, vi bilden från en av dom som köpt hållare av oss, blev riktigt snyggt!

Vet du att du redan vill köpa några? då kan du hoppa direkt dit förklaringen finns på hur du beställer.

2019-04-24 – Vi har nu fått så många förfrågningar om att få tillgång till STL filen på sensorn, så vi har nu valt att släppa den på Thingiverse så du kan skriva ut den för eget bruk och slippa vänta 🙂 – https://www.thingiverse.com/thing:3583939

Hållare till Xiaomi Aqara temperatursensor i transparent till höger och vit till vänster.
Hållare till Xiaomi Aqara temperatursensor i transparent till höger och vit till vänster.

Har du inte sett hur liten Xiaomi Aqara sensorerna är så kan du på bilden nedan få en uppfattning av storleken. Den kommunicerar över Zigbee och funkar mycket bra i kombination med Homey och ConBee stickan.

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Montering av Xiaomi Aqara temperatursensor

Här ser du hur enkelt sensorn monteras och demonteras genom att vrida sensorn 30 grader medsols eller motsols. Aqara Temperatursensorn klickar fast och och sitter riktigt bra, distansen från väggen och luften på baksidan bör minska eventuell värme från väggen. Du kan behålla tejpen och skyddet på baksidan av temperatursensorn, det gör att den sitter ännu bättre i hållaren.

Monteringen av hållaren på väggen görs med en liten skruv, välj skruv utifrån din vägg.

Eftersom detta är just en 3D utskrift så syns det att den är uppbyggd av lager, men detta ser du inte om du står en bit från hållaren, för att du ska få en uppfattning om hur en normal utskrift ser ut så kan du se bilden nedan.

Här är en närbild på ett Aqara fäste, exempel på texturen efter en utskrift.
Här är en närbild på ett Aqara fäste, exempel på texturen efter en utskrift.

Hur köper jag hållarna?

Vi har testat att skickat hållare i postens vadderade kuvert S, det som kostar 39:- i frakt. Med detta ska inte hållarna skadats i leveransen, så vi tänkte testa skicka hållarna i dessa kuvert. När du svarat i formuläret så svarar vi på mejl så fort vi kan. Eftersom utskrifterna tar lång tid så kan det ta ett tag om det är många som vill ha fästen och stötta bloggen. Hoppas du har överseende med det, skulle det vara så att du lessnat på att vänta så behöver du bara säga det om du får ett mail att det finns några klar. Vi kommer svara i den ordning man hört av sig när det finns något redo.

Du betalar inte innan vi mejlat och fått adressen till dig, samt verifierat att det finns färdiga utskrift att skicka. Då Swishar du till numret vi har till höger på sidan. Vi kommer testa att skicka några kartor och vänta på kvittens att dessa kommer fram oskadda innan vi fortsätter med fler. Bilden nedan är så som hållarna kommer ut ur 3D skrivaren.

Av praktiska orsaker så skickar vi 9st hållare, jobbet och tiden att ordna med frakt och paketering för färre gör att vi inte hinner med oss, eftersom detta är något vi gör på fritiden. Standardfärgen vi skriver ut dessa med är semitransparent, det är det som håller bäst och är neutralast mot en vägg. När jag arbetade med att designa den här hållaren spenderade jag säkerhet 10 – 15 timmar och flera olika prototyper innan den slutgiltiga designen blev klar. Att sedan skriva ut dessa 9 hållare tar nu 4 timmar och 32 minuter att genomföra. Därav är priset strax under 30:- st.

Hur beställer jag hållare?

För att beställa hållare så fyller du bara i kontaktformuläret, vi återkommer så fort som möjligt med svar om det finns några färdiga hållare eller om det behöver skriva ut mer.

  • 9st – 250:- inkl frakt (inom Sverige) – Genom att köpa dessa stöttar du bloggen, Swish används för betalning.

Vill du beställa direkt utan att fylla i formuläret? Du skicka ett mail till: “ 3dprint ” ” @ ” “automatiserar.se”, bottar börjar spama om man skriver epost adressen direkt, ta bort alla mellanslag och ` ” ´ så kommer du i kontakt med oss. Ange att det gäller 9 st xiaomi aqara hållare så svarar vi så fort vi kan.

Använd formuläret, ange orsaken: Köpa Xiaomi Aqara hållare och antal kartor samt din E-post adress . Vi återkommer på mejl så fort vi kan. Vi testar att sälja dessa hållare för att ge Automatiserar.se möjlighet att testa mer saker inom smarta hem och fortsätta driva sidan utan reklam. Det som säljs här lägger vi på att förbättra bloggen.

Så här (utan sensorn) skickas hållarna, detta är orsaken till att det är 9st. Den undre plasten bryter man lös för att få färdiga hållare.
Så här (utan sensorn) skickas hållarna, detta är orsaken till att det är 9st. Den undre plasten bryter man lös för att få färdiga hållare.

Varför finns stl filen inte på Thingiverse?

Många har hört av sig om att dom vill ha tag på filen för att skriva ut egna eller köpa. Orsaken till att jag inte släppt just den här designen på vår Thingiverse är att folk säljer våra andra designer där utan vår tillåtelse, dom bryter till och med mot den licensen vi har delat med på Thingiverse. Vilket är tråkigt eftersom vi lagt ner mycket arbete på designer och inte tar betalt för dessa, vi gillar att delat med till andra likasinnade. Därför tillhandahåller vi designen där i vanliga fall.. Troligen kommer det varianter som bygger på den design vi tagit fram i början av 2019.

Har du en 3D skrivare och Xiaomi Aqara temperatursensorer så kan du få tillgång till STL designenfilen, i motprestation så säljer du den inte eller sprider STL filen till någon annat. Uppskattar du det så är det fritt att swischa en slant som tack och stödja bloggen utan att köpa hållarna med. Använd kontaktformuläret och ange att du vill skriva ut egna för eget Xiaomi Aqara för eget bruk i kontaktformuläret. Då hör jag av mig med ett mail där du får tillgång till den 🙂 Vi kommer mycket troligt dela designen inom en snar framtid på Thingiverse ändå, och då hoppas att man följer reglerna där.

Gå gärna med i Automatiserar.se:s Facebook grupp om smartare hem & hemautomation (svara “Japp”, tyvärr mycket bottar som går med annars).

// Markus

Ge ett betyg på innehållet