Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Test av Xiaomi Aqara temperatursensor

Någon vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Xiaomi Aqara har mycket tilltalande sensorer både estetiskt, funktionellt och relativt prisvärda. I det här inlägget kommer jag fokusera på temperatursensorn från den tillverkaren (bilden ovan), den har stöd för luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Den är väldigt lätt att dölja eftersom måttet är 36mm i kvadrat och 9mm tjock.

Orsaken till att jag inte skrivit om dessa tidigare är att på grund av VeraSecure och dom begränsade stöden för Zigbee… Vilket gjorde att sensorerna blev liggande i en låda över ett år. MEN nu när jag börjat testa Homey så upptäckte jag att Xiaomis sensorer fungerar med Homey! Vilket direkt fick mig att börja införskaffa fler och designa ett eget fäste till dom. Orsaken är att jag inte gillar den dubbelhäftande tejpen på väggen.

Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket.
Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket

Som bilden ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är dock gardinen bortdragen. Xiaomi Aqara är monterad med hjälp av mitt egendesignade och 3D utskrivna fäste (mer om det längre ner i inlägget)

Vad är det som gör Xiaomi Aqara så bra?

Till att börja med är aquara sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan jag började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer som Viking sensorn nedan.

Viking temperatursensor, pratar över 433Mhz och har endast envägskommunikation.

Skillnaden på den här Viking temperatursensorn ovan och Aqara sensorn är enorm när det gäller formfaktor och funktionalitet. Men temperatursensorn på 433Mhz fyller sin funktion och är därmed inte dålig eftersom den även går att ha utomhus.

Teknisk data – Aqara temperatursensor

Temperaturomfång -20 till +60 grader

Luftfuktighet: 0 – 100% RH

Lufttryck: 30 – 110KPa

Batteri: CR2032

Mått: (L x W x H): 3.60 x 3.60 x 0.90 c

Nu finns även Xiaomi aqara att köpa i Sverige! Hos m.nu finns den versionen jag skriver om (Länk till Xiaomi aqara hos m.nu), artikel AS008UEW01

Hur bra är räckvidden på Xiaomi Aqara

Aqara sensorn använder sig av Zigbee, vilket är samma som teknik som Ikea Trådfri och Philip hue använder sig av. Detta gör att Xiaomi aqara sensorer som inkluderas i Zigbee nätverk tillåts mesha (hoppa) med hjälp av andra Zigbee enheter i nätverket. Detta sparar energi och förlänger räckvidden på nätverket. För tillfället har jag valt att inte köra alla mina Ikea lampor i Homey:n eftersom jag då tappar lite funktionalitet på fjärrkontroller mm. Därav har jag inte några enheter som hjälper mina Xiaomi Aqara att få bättre räckvidd. Detta har dock inte varit något problem för mig.

När det gäller grafer och uppdateringsfrekvens så är jag mer än nöjd med Aqara sensorn, den gör det den ska och jag får in snabba svängningar i temperaturen.

Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)
Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)

Summering

Jag är mycket nöjd med sensorn och har testat den på flera olika sätt, en del säger att den inte mäter helt korrekt, men jag har inte upplevt det på min sensor ännu. Det går dessutom att kalibrera sensorn i Homey:n om man ser att det inte stämmer. Jag kommer troligen att nyttja dessa sensorer som standardenhet för att hålla koll på temperaturer hemma framöver.

Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.
Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.

Väggfästen till Xiaomi Aqara?

När jag började med mitt smarta hem valde jag ofta att nyttja den dubbelhäftande tejpen som följer med sensorer, hade aldrig någon tanke på att man kanske vill flytta sensorn i framtiden. Tejpen hade dock sina brister eftersom den lämnar märken och gör sensorer svåra att demontera när en sensorer ska flyttas till nya ställen.

Jag har därför som vana att montera sensorer med en liten skruv om det är möjligt, det lilla hål som blir i vägg, dörrkarm eller liknande kan jag lättare dölja om jag flyttar sensorn.

Det finns några hållare på thingiverse för just Xiami Aquara, men jag hittade inte någon hållare jag var nöjd med tyvärr. Jag satte mig därför några timmar och designade en egen som uppfyllde mina krav. Min hållare får sensorn att vara några mm från väggen och därigenom bör temperaturen bli mer korrekt (antar jag). Dessutom blir hållaren relativt dold bakom sensorn när jag monterat den. Hållaren är designad som ett kryss och jag har valt att skriva ut den med transparent plast i 3D skrivaren, då kan jag ta bort sensorn utan att hållaren syns allt för mycket. I skrivande stund har jag inte hittat någon liknande design på hållare som den jag gjorde.

Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren.
Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren

Som vanligt när man vill göra något själv så tar det tid, fick göra flera versioner av hållaren och testa att skriva ut varje modell, till sist hittade jag en design som både gick lätt att montera på väggen och samtidigt fick Aqara sensorn att sitta korrekt.

Xiaomi Aqara hållaren
Xiaomi Aqara hållaren med en träskruv 3×15 mm

Finns det intresse att köpa dessa hållare så funderar jag eventuellt på att skriva ut några extra, pengarna används till att köpa mer saker att skriva om på bloggen. Alternativt kan jag publicera designen på thingiverse, men jag har sett att folk säljer utskrivna 3D designer där, även om licensen förbjuder dom att göra det för annat än för eget bruk tyvärr.

Hur tycker du att jag ska göra? Känner att jag skulle villa ha en liten slant för den tid jag lagt på att designa den. När jag väl fått det kan lägga upp designen på Thingiverse med, Swisha gärna i så fall på 0705470065 // Markus.

Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.


Inlägg kommer publiceras löpande framöver. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook.

// Markus

Test av Xiaomi Aqara temperatursensor
5 (100%) 9 votes

7 reaktioner på ”Test av Xiaomi Aqara temperatursensor”

 1. Kan bara stämma in i lovsången dom är små och diskreta och funkar bra. Enda jag noterat är att dom lite långsamma att slå om temperaturen så om man t.ex. lägger ut den tar det en bra stund innan den visar rätt temperatur, detta märker man även i rapporteringen som är infrekvent och endast verkar rapportera om det skiljer.

  Även webhallen har dom i lager.

  Sen kan man även lägga till att det finns två en som är rund och denna som är “fyrkantiga”. Enda skillnaden (som jag märkt) är att den runda inte mäter tryck (så jag kör runda inne och fyrkantiga ute).

  // Michael Medin

  1. Tackar Michael.
   Måste testa att flytta en sensor som varit inne ut sedan och se hur ofta den reagerar och hur lång tid det tar innan den är korrekt.

   Men fungerar dom bra att ha ute, tål dom väder och vind? eller har du placerat dom under tak och i skugga? Jag tänkte att den även har en begränsning till max minus 20 grader. Vilket tyvärr är en temperatur som inte är ovanlig att vi råkar passera där jag bor.

   Än så länge har jag en Arduino med 5x ds18b20 temperatursensor och 5 X ljussensorer för snitt temperatur, samt en ESP8266 12E med en ds18b20 ( https://www.automatiserar.se/solcell-och-lifepo4-med-esp8266-12e/ ). Så utomhus får jag bra info om temperaturer. Dessa är dock inte med i min Homey ännu, håller på att kolla hur man lättast skapar upp virtuella enheter som uppdateras via rest kommandon. Dock en bit kvar på vägen där.

   // Markus

 2. Jag har haft mina både ute och i kyl/frys i över ett år utan om märka något.
  De är ju så billiga så det är ingen större katastrof om dom ger upp efter något år.
  Tror att det kostade runt 75:- /st när jag köpte mina.

  //Lasse

 3. Peter Johansson

  Tack för testet av sensorn!

  Vet du om jag kan använda IKEA Trådfri för att koppla upp sensorn och sen få in information från den till Hassio?
  Eller måste jag ha en annan Zigbee gateway?

  // Peter

  1. Tyvärr behöver du en annan kontroller, Ikeas klarar det inte. Men en condbee sticka eller liknande för att få in den i Hassio, du kan även använda Xiaomis egna gateway, Homey går att få in i Hassio

 4. Mikael Sehlstedt

  Mycket bra information, nån som vet hur man kan få denna att fungera i verasecure ? Den är ju sjukt prisvärd.

  1. Har försökt få in dom i VeraSecure, men tyvärr gick det inte. Men de kanske kommer i framtiden om dom tänker till lite.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *