Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor

Nu när vi testat både Homey, Samsung SmartThings och Xiaomi Mi så vet vi att Xiaomi Aqara temperatursensorer är bland dom bästa på marknaden! Fungerar perfekt med alla tre kontrollers! Vilket direkt fick oss att börja införskaffa fler (vi är uppe i 12st) och vi har ännu inte fått en enda felande temperatur! Vi kan kör dessa både inne och ute vilket gör dom perfekt för att övervaka det smarta hemmet. Med hjälp av Mesh som protokollet Zigbee erbjuder så är räckvidden till dessa inte ett problem heller. Det går att ha dom långt från huset.

hållare monterad utomhus
Xiaomi aqara hållare monterad utomhus

Xiaomi Aqara har mycket tilltalande sensorer både estetiskt, funktionellt och relativt prisvärda. I det här inlägget kommer jag fokusera på temperatursensorn från den tillverkaren (bilden ovan), den har stöd för luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Den är väldigt lätt att dölja eftersom måttet är 36mm i kvadrat och 9mm tjock.

Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket.
Google Home Mini och Xiaomi Aqara monterade i köket

Som bilden ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är dock gardinen bortdragen. Xiaomi Aqara är monterad med hjälp av Automatiserar.se egendesignade och 3D utskrivna fäste (mer om det längre ner i inlägget), genom att köpa dessa supportar du bloggen.

Du kan ladda ner den här på thingiverse (extern länk) med om du har en 3d skrivare (vi har skrivit om 3d-skrivare här om det är intressant)

Vad är det som gör Xiaomi Aqara så bra?

Till att börja med är Xiaomi Aqara sensorn den minsta jag skrivit om på bloggen sedan vi började 2014! Temperatursensorn med luftfuktighet & lufttryck är endast 36mm i kvadrat och under en cm tjock! Vilket är en stor skillnad mot många andra temperatursensorer vi tidigare testat. Temperaturerna rapporteras in dynamiskt utifrån hur mycket förändring som skett. Vilket både är bra för batteritid och för att fånga hastiga förändringar i temperatur. Grafen nedan innehåller temperaturer från gården.

Aqara sensorn med en 90 dagars graf
Här presenteras en graf från Grafana med temperaturen för de senaste 90 dagarna.

I Grafana grafen nedan ser vi hur alla temperatursensorer följer runt om i huset (vi har 12 st aktiva idag och är mycket nöjd med alla dessa!)

Agera vid förändring

Sedan vi började använda Aqara sensorer så har vi fått korrekt temperatur, luftfuktighet och lufttryck konsekvent. Många andra temperatursensorer har rapporterat mycket avvikande temperaturer tyvärr. Att Xiaomi Aqara är så stabila gör att vi vågar nyttja sensorn till mer avancerad scener och styra mer kritiska funktioner i huset utifrån data. I kombination med Homey som vi skrivit en hel del om så är det en mycket prisvärd sensor. I skrivande stund använder jag 12 st Aqara sensorer och ångrar inte inköpet.

5 Orsaker till att Xiaomi Aqara temperatursensor är så bra!

Vi har här motiverat varför vi gillar Aqara sensorn och lyft fram de styrkor vi anser som gör den

 • 1# – Formen på Xiaomi Aqara sensorn gör den mycket lätt att dölja och placera optimalt för att få korrekt temperatur.
 • 2# – Temperatursensorn mäter även luftfuktighet, vilket gör det möjligt att övervaka risken för mögel, exempelvis i krypgrund, på vinden eller i badrum.
 • 3# – Sensorn rapporterar temperatur både på intervall och när x antal % skiljer sig, vilket ger bra batteritid utan att missa värdefull data.
 • 4# – Batteritypen CR2032 är mycket billig och går att få tag på i vanliga mataffärer, vilket inte är fallet med många andra enheter.
 • 5# – Sensorn använder sig av Zigbee och har därigenom en mycket lovande framtid och möjlighet att placeras långt från kontrollern.

Vi har i skrivande stund 14st av Xiaomi Aqara sensorerna smart placerade i vårt hem. Det enda negativa vi sett med sensorn är att den monteras med en tejp, vilket gör det svårt att flytta sensorn till en optimal placering. Orsaken att vi gör en så pass stor sak av detta är för att det är svårt att hitta en optimal placering direkt, vi har ofta behövt flytta runt våra sensorer i rummen, detta för att få en temperatur som matchar den upplevda temperaturen i rummet.

Lösningen för att slippa den medföljande tejpen och fritt kunna flytta sensorn är att nyttja en hållare. Vi har designat och med hjälp av en 3D skrivare (Här kan du läsa mer om vad en 3D skrivare innebär och se hur vi använder den) skrivit ut hållare. vår design så alla med en egen 3D skrivare kan skriva ut den till sig själv här på Thingiverse, dvs för de som redan har en 3D skrivare.

Vill du stötta bloggen och lösa problemet så kan du köpa dom av oss, 3st 120kr inkl frakt, 9st 250kr inkl frakt. Detta gör att vi kan hålla bloggen fri från reklam och fortsätta skriva om smarta hem. Samtidigt löser du ett kommande problem och kan fritt flytta dina sensorer 🙂

Xiaomi aqara för utomhusbruk?

Svaret är Nja där, det går men den måste sitta väderskyddad och den går troligen en bit under -20 grader ( vi har en i frysen som visat -23 som max än så länge). Vi har kört några några Xiaomi aqara utomhus, men då väderskyddat och under ett tak, vi har därför letat en sensor som är mer anpassad för att sitta utomhus. Det visade sig att vi inte hittade någon från Xiaomi Aqara tyvärr. Den sensor vi fastnade för utomhus är Philips Hue outdoor sensor, den rapporterade temperatur lika exakt som Xiaomi Aqara och är dessutom gjord för att sitta utomhus. Utöver det har vi länge letat en sensor för utomhusbruk som rapporterar ljus på ett bra sätt utöver temperaturer. i Mars 2020 hittade vi äntligen det vi sökte med Philips Hue sensorn. Den rapporterar både ljus i Lux och temperaturen frekvent och korrekt. Vi gjorde ett test mot Aqara temperatursensorerna och ser att dom ligger inom ~0.1 grader mellan varandra. Vi har gjort en recension och grävt ner oss i detaljerna på Philips Hue outdoor sensor här.

Philips Hue utomhussensor
Philips Hue utomhussensor

Kan man ha Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen?

Vi har fått många frågor om det går att ha en Xiaomi Aqara temperature sensor i frysen, och svaret på den frågan är JA. Här är ett exempel på hur Xiaomi Aqara temperatursensor lagts i frysen, och sedan loggats via Athom Homey till grafana. Varje punkt som du ser i diagrammet nedan är en temperatur som skickats av Aqara sensorn till homey. Som du ser så gick den från att skicka väldigt frekvent eftersom temperaturen gick från rumstemperatur till rätt temperatur på ca 20 minuter. Dvs nu när den skickar runt minuts -17 grader så kommer vi få allt glesare och glesare rapporter från den, vilket är perfekt för att spara batteri!

Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen
Med hjälp av Athom Homey och en Grafana så kunde vi snyggt fånga varje meddelande som Xiaomi Aqara skickade från frysen.

När vi väl löste problemet att flytta Xiaomi Aqara temperatursensorer så har vi inte något negativt alls att säga om dom!

Mycket Mycket smidigare att både byta batteri och flytta sensorn nu. Här visar vi en film på hur enkelt Xiaomi Aqara sensorn flyttas med hjälp av vår hållare utan att skada väggen.

Det som ger Aqara ännu en fördel är att den klarar att skicka sin information via andra zigbee enheter (Mesh), detta i kombination med andra zigbee enheter som belysning eller uttag förlänger räckvidden aqara sensorn, vilket ger bättre valmöjlighet till optimal placering. Designen på sensorn gör att dom Aqara sensorn smälter in bra. Jämför vi designen på en Aqara med en 433Mhz viking sensor så är det lätt att förstå varför vi valt att byta till Aqara.

Den är mycket lätt att dölja i inredningen till skillnad från andra sensorer som Viking sensorn nedan.

Viking temperatursensor, pratar över 433Mhz och har endast envägskommunikation.

Skillnaden på den här Viking temperatursensorn ovan och Aqara sensorn är enorm när det gäller formfaktor och funktionalitet. Men temperatursensorn fyller sin funktion och är därmed inte dålig eftersom den även går att ha utomhus. Men vi anser att den viking sensor och liknande är för otillförlitlig för att koppla automationer mot.

Teknisk data – Aqara temperatursensor

 • Temperaturomfång -20 till +60 grader
 • Luftfuktighet: 0 – 100% RH
 • Lufttryck: 30 – 110KPa
 • Batteri: CR2032
 • Mått: (L x W x H): 3.60 x 3.60 x 0.90 c

Nu finns även Xiaomi aqara att köpa i Sverige! Hos m.nu finns den versionen jag skriver om (Länk till Xiaomi aqara hos m.nu), artikel AS008UEW01

Kompatibla gateways med Xiaomi Aqara temperatursensorer

På automatiserar.se har vi haft möjligheten att testa en mängd kontrollers, vi har många av dessa igång parallellt och kan därigenom testa vilka gateways Aqara sensorerna fungera med. Vi upplever att följande Gateways är de vi testat som fungerat bäst (Conbee fungerar även, men vi hade inte någon bild där ännu).

 • Homey – Fungerar mycket bra och går att få in där med hjälp av appen “Aqara & Xiaomi ZigBee” (du kan behöva klicka en mängd gånger på sensorn).
 • Samsungs SmartThings – Xiaomi Aqara fungerar riktigt bra med Smartthings med en del konfiguration (går inte native)
 • VeraSecure – går nu att få in Xiaomi Aqara sensorn i VeraSecure, dock så fungerar inte lufttryck ännu! (problem att den slutar rapportera efter en tid)
 • Xiaomi Mi – Gränssnittet säger att Xiaomi Aqara temperatursensor inte går att få in, men trycker du på knappen på gatewayen 4 ggr och sedan håller in knappen på Aqara sensorn i 4 sekunder så påbörjas en inkludering.
Xiaomi Aqara temperatursensor med Xiaomi MI, Homey & Smartthings
På följande sätt presenteras sensorn i De olika apparna Samsung Smartthings (till vänster), Homey (mitten), och Xiaom MI (till höger)

Som med allt så finns det även de kontrollers om inte klarar dessa sensorer bra eller inte alls. Philips Hue och Ikeas Trådfri kan ej ta in dessa sensorer. Men nu har faktiskt Philips hue en egen temperatursensor som är helt ok!

Övervaka temperatur över tid

När det gäller grafer och uppdateringsfrekvens så är jag mer än nöjd med Aqara sensorn, den gör det den ska och jag får in snabba svängningar i temperaturen.

Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)
Xiaomi aqara grafer i insights. Grafen kommer från Athoms egna sida (https://insights.athom.com/)

För att få en bättre överblick över temperaturen på vinden så valde jag att montera en sensor på vinden. Med hållaren Automatiserar.se har designat så är det inte något problem att montera den direkt mot trä. När sensorn hade suttit några veckor på vinden så insåg vi att sensorn inte är optimal att nyttja på ställen som svänger i temperatur snabbt (läs tillförlitlighet och noggrannhet en bit ner). Den kommer relativt snabbt tömma batteriet på sensorn på grund av uppdateringsintervallen. Men för mitt syfte så är det ok att den drar slut på batteri snabbare än tänkt, den sitter mycket lättåtkomligt till och går snabbt att ersätta batterierna i nu.

Xiaomi Aqara på vinden
TIPS: När du sätter upp dina enheter, sätt en liten lapp eller märk dom så kommer du lättare hitta dessa i gränssnitten senare. Jag har märkt min med 11, vilket jag även nyttjar i Homey för att enklare hålla reda på alla sensorer.

Uppdatering 2019-10-16: Temperatursensorn som placerades på vinden (bilden ovan) har nu rapporterat temperaturer och luftfuktighet utan problem i mer än 90 dagar. Eftersom temperaturen svänger så frekvent på viden så kan Aqara sensorn dra en hel del batteri. Men i skrivande stund har jag inte sett någon indikation på att någon av Aqara sensorerna börjar få dåligt med batteri. Som du ser på bilden nedan så är det över 44.7 grader på viden i juli, har ännu inte stött på några problem att Aqara sitter i ett utrymme där temperaturen kan bli så pass hög.

Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna
Temperatur och luftfuktighet på vinden de senaste 90 dagarna

Med hjälp av Insights i Homey så får jag en bra bild över temperatursvängningarna på vinden och vilken luftfuktighet som registrerats. Där ser jag även att temperaturen svänger kraftigt, vilket kommer förbruka batteriet snabbare än normal, så tänk på hur och vart du placerar din sensor. Det får stor betydelse för din batteritid.

Homey Insights med aqara
Här ser jag temperaturen de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.
Här ser jag luftfuktigheten de senaste 14 dagarna på vinden.

Tillförlitlighet och noggrannhet.

För att se hur frekvent en sensor uppdaterar, hur mycket skillnad det behöver i temperatur för att aktivera en skickning så flyttade jag en sensor från gården in i huset. Jag kunde nu se att ~0,6 graders skillnad gör att sensorn skickar information till kontrollenheten, i mitt fall Homey. Desto stabilare temperaturen blir desto mer sällan skickas en uppdatering från sensorn. Vilket är mycket bra för batteritiden på en sensor. Aqara temperatursensorn kan fånga riktig bra svängningar i temperaturen i och med detta, precis som listan nedan visar.

De 12st Xiaomi Aqara sensorer vi har kört i snart ett år har inte skickat EN ENDA felrapportering sedan start! Det är den bästa sensor vi har varit med om när det gäller tillförlitlighet på data.

Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast
Här tog jag fram en lista med den frekvens en sensor uppdaterar och hur kort intervall det kan vara som kortast

Senaste uppdatering mäts i sekunder sedan senaste skickning.

((( *** Hoppa förbi stycket om Vera Secure här **** )))

Addera Xiaomi Aqara till Vera Secure

Någon vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Orsaken till att jag inte skrivit om dessa med Vera tidigare är att på grund av VeraSecure hade begränsat stöd för Zigbee… Vilket gjorde att sensorerna blev liggande i en låda över ett år.

Fick i kommentaren tips från “Mats” nere i kommentarerna att en användare i en forumtråd på Vera forumet (extern länk till forumet) att man fått in en Xiaomi Aqara temperatursensor i Vera. Blev därför tvungen att testa omgående, och efter att ha testat flera gånger utan att lyckas så började jag med att köra en reset på hela Zigbee nätverket i Vera, började nästan ge upp hoppet innan jag börjat testa igen…

Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure
Fabriksåterställ zigbee i Vera Secure

Efter att återigen försökt inkludera Xiaomi Aqara 10 ggr i Vera Secure utan något resultat så beslutade jag mig för en omstart… Även om jag var mycket tveksam, nu var det ett tag sedan jag kollade i gränssnittet på veran, så jag genade lite och körde lite Luup kod för att starta om den snabbt.

Med hjälp av Luup startade jag om vera.
Under apps / develope apps och lite Luup kod så startade jag om vera. os.execute( ‘reboot’ )

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa (vi tar 100 kr för 3 stycken hållare inklusive frakt, köper du dom av oss stöttar du bloggen).
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/

Xiaomi Aqara fungerar i Vera!

Efter omstarten så testade jag återigen att inkludera en generisk Zigbee enhet i Vera Secure, till min förvåning så fungerade det efter omstarten! Fick utan någon extra konfiguration in 2 av 3 sensortyper från Xiaomi Aqara sensorn i Vera Secure. Den som felar är trycksensorn, den verkar inte riktigt fungera ännu. Men det kommer säkert någon som hittar hur den ska konfigureras väldigt snart!

2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera
2 av 3 sensorer i Xiaomi aqara fungerar i vera

Nu har jag väntat en stund för att se om sensorn Aqara sensorn uppdaterar Vera, och det ser mycket lovande ut!

Xiaomi Aqara uppdaterar status i vera
Xiaomi Aqara uppdaterar 2 av 3 värden

Hur mycket skiljer Aqara mellan varandra i temperatur?

För att se om dessa temperatursensorer fungerar bra eller bättre än Viking sensorerna som tidigare användes placerade jag 6st Xiaomi Aqara sensorer på ett fat. vi flyttade dessa från ett rum där det var minusgrader och sedan flyttades de till normal rumstemperatur. Detta loggades sedan till en central loggservern vi använder. Med hjälp av den informationen kunde vi se hur ofta varje sensor skickade uppdatering och vilken temperatur den skickade, och resultatet är mycket imponerande!

Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.
Jag testade här 6 sensorer med samma förutsättningar för att se hur mycket som skiljer dom åt.

Vår automationskontroller Homey skickade vidare varje ändring i temperatur, luftfuktighet och lufttryck till en gammal loggserver som lever kvar än idag. Det blev totalt 595 loggrader i textfilen.

Resultatet nedan är sensor för sensor och antal datarader, eftersom varje sensor skickar när den själv får temperaturförändring så är det mycket imponerande att alla dessa skickade exakt samma antal gånger, intervallen är nämligen ett dynamiskt värde utifrån hur mycket temperaturen förändras!

Det skiljde som mest 0.2 grader på totalt 595 inrapporterade temperaturer från Xiaomi Aqara temperatursensorn.

 • Minimum temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
 • Max temperaturen – Skiljde sig maximalt 0.2 grader mellan de 6 enheterna.
 • Snitt temperaturen – Skiljde sig ~0.2 grader grader.

Resultatet nedan är summerat med hjälp av Powershell.

Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp
Jag har nu kört ett test med 6 st Aqara sensorer intill varandra, 595 avläsningar och snitt från respektive sensortyp

Jag sorterade sedan fram hur många gånger respektive sensorn rapporterat temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Utifrån det så tog jag ett snitt hos respektive sensor och sparade i medeltemperatur. Som bilden nedan visar så skiljer sig inte värdet mycket alls mellan de 6 olika aqara senosererna.

Batteribyte på Xiaomi Aqara

När du haft en sensor som ofta skickar temperaturer så behövs det batteribyte, batteritypen är CR2032 och priset för ett batteri är billigt. Tyvärr är plasten under sensorn riktigt mjuk, vilket innebär att för stor eller för liten mejsel för att öppna luckan till batteriet riskerar skada plasten…

Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.
Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.

Luckan öppnas motsols och kräver att man trycker ner samtidigt som man vrider. Delen jag skapade är precis anpassad för att precis passa i spåret i batteriluckan under temperatursensorn. Vilket nu besparar mig framtida frustration när batteriet ska bytas. Att montera sensorn med den medföljande tejpen innebar att efter ett batteribyte så gick det inte att få den att fästa lika bra på väggen igen… Därav skapades även en hållare till sensorn (Mer info om det längre ner)

Xiaomi Aqara - Nyckel till batteriluckan
Xiaomi Aqara – Nyckel till batteriluckan

Vill du göra en egen nyckel eller funderar över måtten ? Längden på spåret under är 8.8mm och bredden 2.1mm, vilket gör att eventuella 3D utskrifter behöver skrivas ut med mycket hög noggrannhet för att passa. Du behöver även tänka på att skriva ut den ståendes. Vill du skriva nyckeln själv så finns den på vår Thingiverse sida.

Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.
Så här stor är nyckeln till batteriluckan. Nu är frågan vart man ska förvara den tills nästa gång.

Hur bra är räckvidden på Xiaomi Aqara

Aqara sensorn använder sig av Zigbee, vilket är samma som teknik som Ikea Trådfri och Philip hue använder sig av. Detta gör att Xiaomi aqara sensorer som inkluderas i Zigbee nätverk tillåts mesha (hoppa) med hjälp av andra Zigbee enheter i nätverket. Detta sparar energi och förlänger räckvidden på nätverket. För tillfället har jag valt att inte köra alla mina Ikea lampor i Homey:n eftersom jag då tappar lite funktionalitet på fjärrkontroller mm. Därav har jag inte några enheter som hjälper mina Xiaomi Aqara att få bättre räckvidd. Detta har dock inte varit något problem för mig.

Summering

Jag är mycket nöjd med sensorn och har testat den på flera olika sätt, en del säger att den inte mäter helt korrekt, men jag har inte upplevt det på min sensor ännu. Det går dessutom att kalibrera sensorn i Homey:n om man ser att det inte stämmer. Jag kommer troligen att nyttja dessa sensorer som standardenhet för att hålla koll på temperaturer hemma framöver.

Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.
Min Aqara sensor i Homey visar följande när jag öppnar sensorn i gränssnittet.

Väggfästen till Xiaomi Aqara?

När jag började med mitt smarta hem valde jag ofta att nyttja den dubbelhäftande tejpen som följer med sensorer, hade inte någon tanke på att flytta sensorn i framtiden. Men nu blev det så att en sensor blev felplacerad och då visade verkligen tejpen sina brister! Den lämnar stora märken på väggen och gör sensorer svåra att både demontera och montera på nya ställen.

Vi pratar ofta om fästen till Aqara sensorerna
Vi nämner ofta dessa fästen till Aqara temperatur sensorerna, bilden ovan är förklaringen till varför. Gissa hur väggen ser ut där sensorn satt på tapeten… Vi blev tvungen att flytta den och det är det enda negativa vi hittat med sensorn. Men det har vi som sagt löst nu 🙂

2019-10-16 – Vi har nu börjat sälja dessa lösa, så du behöver inte längre köpa 9 st om du inte har behov av så många. Eftersom det är en hel del jobb runt om så säljer vi inte mindre än 3 st.

 • 3 st hållare inklusive frakt 100 kr (sedan 33 kr för varje extra hållare utöver)
 • 9 st hållare inklusive frakt 250 kr
 • Du beställer dessa på följande sida (sida om Aqara hållare på bloggen)
Xiaomi Aqara fästen
Här är designen på Xiaomi Aqara fästen

Jag har därför som vana att montera sensorer med en liten skruv om det är möjligt, det lilla hål som blir i vägg, dörrkarm eller liknande kan jag lättare dölja om jag flyttar sensorn.

Det finns några hållare på thingiverse för just Xiami Aquara, men jag hittade inte någon hållare jag var nöjd med tyvärr. Jag satte mig därför några timmar och designade en egen som uppfyllde mina krav. Min hållare får sensorn att vara några mm från väggen och därigenom bör temperaturen bli mer korrekt (antar jag). Dessutom blir hållaren relativt dold bakom sensorn när jag monterat den. Hållaren är designad som ett kryss och jag har valt att skriva ut den med transparent plast i 3D skrivaren, då kan jag ta bort sensorn utan att hållaren syns allt för mycket. I skrivande stund har jag inte hittat någon liknande design på hållare som den jag gjorde.

Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren.
Min egna design på Xiaomi Aqara hållaren

Som vanligt när man vill göra något själv så tar det tid, fick göra flera versioner av hållaren och testa att skriva ut varje modell, till sist hittade jag en design som både gick lätt att montera på väggen och samtidigt fick Aqara sensorn att sitta korrekt.

Xiaomi Aqara hållaren
Xiaomi Aqara hållaren med en träskruv 3×15 mm

Finns det intresse att köpa dessa hållare så funderar jag eventuellt på att skriva ut några extra, pengarna används till att köpa mer saker att skriva om på bloggen. Alternativt kan jag publicera designen på thingiverse, men jag har sett att folk säljer utskrivna 3D designer där, även om licensen förbjuder dom att göra det för annat än för eget bruk tyvärr.

Köpa hållare till dina egna Xiaomi Aqara temperatursensorer?

Nu finns hållarna att köpa på vår sida, dvs du behöver inte äga en 3D skrivare för att få tillgång till dessa hållare längre. Länken nedan visar en film på hur dessa fungerar i praktiken och innehåller info om hur du köper dessa.
https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.


Hjälpa Automatiserar.se

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (extern länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång.

Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (extern länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (extern länk till automatiserar på Facebook). Vi har även en Patreon sida (extern länk)

För dom som vill supporta oss swisha gärna en slant till en kaffe på 0705470065 medan vi skriver på nästa inlägg.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer

Du kan även prenumerera på övriga nyheter på bloggen, vi försöker hänga med i det senaste och hjälpa till att tipsa inom intressanta områden.

// Markus

24 reaktioner på ”Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor”

 1. Kan bara stämma in i lovsången dom är små och diskreta och funkar bra. Enda jag noterat är att dom lite långsamma att slå om temperaturen så om man t.ex. lägger ut den tar det en bra stund innan den visar rätt temperatur, detta märker man även i rapporteringen som är infrekvent och endast verkar rapportera om det skiljer.

  Även webhallen har dom i lager.

  Sen kan man även lägga till att det finns två en som är rund och denna som är “fyrkantiga”. Enda skillnaden (som jag märkt) är att den runda inte mäter tryck (så jag kör runda inne och fyrkantiga ute).

  // Michael Medin

  1. Tackar Michael.
   Måste testa att flytta en sensor som varit inne ut sedan och se hur ofta den reagerar och hur lång tid det tar innan den är korrekt.

   Men fungerar dom bra att ha ute, tål dom väder och vind? eller har du placerat dom under tak och i skugga? Jag tänkte att den även har en begränsning till max minus 20 grader. Vilket tyvärr är en temperatur som inte är ovanlig att vi råkar passera där jag bor.

   Än så länge har jag en Arduino med 5x ds18b20 temperatursensor och 5 X ljussensorer för snitt temperatur, samt en ESP8266 12E med en ds18b20 ( https://www.automatiserar.se/solcell-och-lifepo4-med-esp8266-12e/ ). Så utomhus får jag bra info om temperaturer. Dessa är dock inte med i min Homey ännu, håller på att kolla hur man lättast skapar upp virtuella enheter som uppdateras via rest kommandon. Dock en bit kvar på vägen där.

   // Markus

 2. Jag har haft mina både ute och i kyl/frys i över ett år utan om märka något.
  De är ju så billiga så det är ingen större katastrof om dom ger upp efter något år.
  Tror att det kostade runt 75:- /st när jag köpte mina.

  //Lasse

   1. Det billigaste jag kan hitta är på Tibber för 155:- om man är kund hos dom (vilket alla borde vara! =))

    /K

    1. Vi tog bort länken om du undrar vart den tog vägen, men resten är kvar. Hoppas du har förståelse för detta 🙂
     Brukar fort bli så att vill tipsa och länka, så det tar fokus från själva huvudämnet.

     // Markus

 3. Peter Johansson

  Tack för testet av sensorn!

  Vet du om jag kan använda IKEA Trådfri för att koppla upp sensorn och sen få in information från den till Hassio?
  Eller måste jag ha en annan Zigbee gateway?

  // Peter

  1. Tyvärr behöver du en annan kontroller, Ikeas klarar det inte. Men en condbee sticka eller liknande för att få in den i Hassio, du kan även använda Xiaomis egna gateway, Homey går att få in i Hassio

 4. Mikael Sehlstedt

  Mycket bra information, nån som vet hur man kan få denna att fungera i verasecure ? Den är ju sjukt prisvärd.

  1. Har försökt få in dom i VeraSecure, men tyvärr gick det inte. Men de kanske kommer i framtiden om dom tänker till lite.

  1. OJ! Det måste genast testas om det fungerar, tackar för tispet!

   Verkar som min VeraSecure inte vill vara med idag, den inkluderar inte Xiaomi Aqara sensorn oavsett hur jag försöker inkludera den, testade till och med att göra en reset på Zigbee nätverket och rensa eventuella enheter.

   Efter en omstart och test igen så fick jag in den och den registrerade Automatiskt upp det som tempsensor och luftfuktighetssensor! Ska se om det går att få till så den får till configen med.

   // Markus

   1. Jag har också lyckats med att inkludera temp sensor från xiaomi i verasecure, men temp & fuktdata uppdateras inte ? Nån som vet vad som saknas ?

 5. Har någon lyckats få Xiaomi Aqara temperatursensor fungera i Samsung Smartthings hubben eller Hue hub.
  // Göran

 6. Har köpt en drös av dessa, med vilken hub får jag lättast in dem i google home? 🙂 Vill ej ha Conbee

  1. Google Home har lite problem att presentera temperatursensorer i stort sett oavsett hur man tar in dom. Men aqara sensorerna fungerar bra med homey, xiaomi aqara hub & mi hub.
   Tar själv in mina genom att via google home starta ett ifttt flöde som startar ett flow i homey, flowet i sin tur skickar tts (text to speech) till samma google home med nuvarande temperaturer. Väldigt omständigt, men smidigt att det går 🙂

 7. Nicklas Öjetoft

  Jag får verkligen inte in en aqara temp sensor i Mi hubben. Har ni en utförligare anvisning hur ni lyckades ?

  1. Hej
   Har själv testat Xiaomi Mi hubben och allt som behövdes då var att ställa den i inkluderingsläget och sedan hålla in knappen för inkludering ~4 sekunder (tills aqaran blinkat 3 ggr blått), sedan dök den upp i Xiaomi mi hubben.

   Ska se om vi kan göra ett test och komplettera inlägget om Xiaomi mi med den instruktionen i framtiden, hör gärna av dig om det fungerar enligt instruktionen ovan.

   // Markus

 8. roger lundholm

  Hej Marcus
  har precis köpt en Smartthings hub och ett antal temperaturmätare ifrån Aqara, att connecta med huben verkar fungera bra MEN jag får inte in några mätvärden.
  har du några tips på vad jag skall göra
  Med vänlig hälsning,
  roger lundholm

 9. Tack för guiden. Den är väldigt välskriven.
  Så pass bra att jag faktiskt sprang och köpte 6st sensorer direkt.

  Tyvärr fungerar inte sensorerna med Vera Plus. Jag har läst oändigt antal guider, de flesta säger väl egentligen bara “prova fler gånger så hoppar det tillslut igång” Och det kan jag intyga, efter ett antal gånger hoppar det bara igång. Jag har provat både korttryck, lite längre tryck och 5sekunders tryck, och jag sitter riktigt nära Veran, jag har provat allt ifrån 0cm ifrån till 30cm. Uppifrån, nära antenn osv. Tillslut inkluderas den, men hälften av gångerna inkluderas den som en Generic Zigbee device och ibland som en temperatursensor. Oavsett hur den tillslut inkluderas så är det alltid bara en enhet som dyker upp samt förgäves försöker den att configurera sig.
  Den pendlar mellan “Waiting for wakeup to configure device..” till “Configuring”

  Jag har även provat att ställa in -1 eller 0 i autoconfigure, men det hjälpte föga.
  Detta är den enda Zigbee-enheten jag har

  Nån som har en idé hur jag kan få dom att fungera?

 10. Hej! Tack för en bra sida. Vet du hur man går tillväga för 1) se mätningar på ”hem” skärmen i Homey 2) skapa ”alerts” ifall temp/fukt över/underskrider ett värde. Mvh Viktor

 11. Hej! Tack för ett bra och utförligt inlägg! Jag undrar om ni vet ifall dessa funkar med en Google Nest Hub?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *