Tips: Automatiserad väckarklocka med Home Assistant.

Skolan har nu startat och kampen att få alla att vakna i tid har börjat.. Sonen efterfrågade därför en egen väckarklocka! Men att bara köpa en simpel väckarklocka som enkelt går att stänga eller snooza var inte aktuellt. Istället funderade vi på om det inte skulle gå att göra något med alla de hemautomationskomponenter som återfinns hemma, efter en stund hade vi en bra plan på hur en väckarklocka ska se ut år 2017!

Grabben var mycket nöjd över att få visa upp två av funktionerna i väckarklockan på bloggen 😀

För någon vecka sedan fick Automatiserar.se möjligheten att testa Rullgardinsmotorn från M.nu (Extern länk), vi tackar m.nu för att vi fick möjligheten! Nu är det redan många som skrivit om hur den fungerar, hur man kopplar den och vad den gör. Men jag tror inte jag sett någon som nyttjat kombinationen Fibro swipe, Google Chromecast Audio, Vera, Home Assistant, några lampor och rullgardinsmotorn. Allt detta kombineras sedan till en väckarklocka. Varje morgon läses ett meddelande upp (triggas av Home Assistant), rullgardinen åker upp, lamporna tänds.

När allt väl var på plats fick lösningen toppbetyg av grabben! Som för övrigt snoozar med hjälp av Fibaro Swipe….

I inlägget kommer jag att förklara och visa de olika delar jag nyttjade för att bygga väckarklockan.

 

Krav som behövde uppfyllas

För att ”väckarklockan” skulle anses som lyckad behövde jag ett enkelt sätt för grabben att själv styra gardinen och tända/släcka lampan. Jag ville helt undvika krav på telefon eller dator för att styra rullgardinen, utöver det så måste lösningen vara smidigt att styra från loftsängen där han sover. Valet föll på Fibaro Swipe dels för att den är lite häftig, men även för att den rörelsen som görs passar rullgardinen. Vid svep uppåt öppnas rullgardinen, och vid svep nedåt stängs rullgardinen. Allt detta går via Z-Wave till min Vera Lite. En bonus är att Swipe ser ut som som en helt vanlig tavla, vi valde att ha en makrobild på en myra i ramen.

Fibaro Swipe med egen bild i

Rullgardinen

För att installera motorn i rullgardinen behövde jag bara följa anvisningarna i guiden som m.nu skrivit (extern länk).

Följande ingår i rullgardinskittet

Jag valde att använda dubbelhäftande tejp för att montera Qubinon (den blå komponenten) under fönsterbrädan. Detta gjorde att alla kablar och annat doldes av gardiner sedan. Jag kunde även rulla upp antennen så den blev helt rak och därigenom få bättre mottagning. Att den låter en del gör inte lika mycket eftersom rullgardinen är en del av väckarklockan i min lösning.

Montering av Qubino valde jag att göra med dubbelhäftande tejp under fönsterbrädan

 

Konfigurationen i Vera

Allt som behövdes kunde min Vera Lite lösa (Jag kämpar på med Vera lite i väntan på VeraSecure!). Jag valde därför att inte integrera detta med min Z-wave.Me för tillfället.  För att inkludera Qubinon som medföljde rullgardinskittet från m.nu (extern länk) så gick jag till: Add Device / Other Devices och valde sedan ”Qubino  Flush Shutter DC (ZMHHOD1)” och följde anvisningarna. När detta var klart fick jag upp enheten nedan, till min förvåning behövde jag inte kalibrera gardinen alls! Rullgardinen åkte ner och stannade 4mm längre upp än den gamla som tidigare satt i fönstret.

Att styra rullgardinen i Vera är mycket enkelt. Allt konfigurerades automatiskt vid inkludering av Qubinon.

För att sedan få Fibaro Swipe att styra rullgardinen behöver man skapa scener. Jag blev tvungen att skapa 4 olika scener, dessa triggade på olika rörelser från swipen. Börja med att välja ”Device Trigger”, där väljer du din Swipe och sedan att gesten ”swipe Down” ska trigga. Fortsätt sedan med ”Device Action” och välj ”Flush Shutter DC Close”, sedan är det bara att sätta ett namn och spara. Inget kodande behövs för själva styrningen. Detta upprepas 3 ggr till för de övriga rörelserna jag registrerade.

Genom att välja att Svep ner ska kopplas till qubinon så är allt klart

Nu är allt klart och grabben styr själv lampan (kaktusen) och rullgardinen.

 

Home Asisstant som väckarklocka

Nu till själva väckarklockan, delarna med Fibaro Swipe som gjordes tidigare var enbart för att få ännu ett sätt att kontrollera rullgardinen och lampan.

Med hjälp av integrationen Home Assistant har mot Vera kunde jag direkt få upp enheterna i Home Assistant som nedan utan något krånglande (kör detta på min Ubuntu server). Enheten för rullgardin blir som bilden nedan.

I min guide för Home Assistant skrev jag tidigare om hur Google ChromeCast kan nyttjas för att få text uppläst på en TV (TTS). För inte allt för lång tid sedan införskaffade jag en Google Chromecast Audio, vilket kopplas till en förstärkare eller stereo direkt. Genom att lägga till konfigurationen för svenska i TTS(Text to Speek) i Home Assistant läser den svensk text helt ok.

ChromeCast Audio med TTS
Google ChromeCast Audio

Tyvärr visade det sig att högtalaren jag valt går ner i ett energisparläge efter någon timme och därigenom inte startar igång när jag startar ChomeCast Audio och skickar meddelanden, men det kommer att lösa sig så fort jag bytt till en annan högtalare. Då är min väckarklocka helt färdig.

Kommandot som Home Assistant skickar till Google ChromeCast  Audio för att läsa texten syns nedan. Kommandot som läses upp ovan skickade jag enligt bilden nedan bara för att visa hur enkelt det är att få text uppläst i högtalare.

Så fort jag är nöjd med en automation för ”väckaren” så kommer den att publiceras i Home Assistant guiden.

// Ispep

6 reaktioner på ”Tips: Automatiserad väckarklocka med Home Assistant.”

  1. Jag anser själv Vera tillsammans DLNA plugin och kör TTS till högtalare. Fungerar bra. Har du testat att göra liknande men via Google Home/chromecast audio?

  2. Grym Guide!

    Snabb fråga. Jag har själv tankar om att köpa samma motoriserade rullgardin. Går det att integrera den direkt i Home-assistant som körs i en Raspberry Pi med razberry uzb? utan att koppla via Vera? Kör nämligen bara HA hemma.

    Med vänlig hälsning,

    Johan

    1. Vad jag vet så ska det på RPI, den jag vet kör dock Aeon Z-Stick. Han hade dock en del problem att konfigurera så att motorn stannade på olika %, max upp / ner fungerade dock.
      Han körde allt i Home Assistant utan externa kontrollers.

      // Ispep

  3. Pingback: Vera UI7 – Firmware version 7.0.23 |

  4. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *