Internet Of Trädgård (IOT)

Syfte

Projektets mål att minska manuellt arbetet i trädgården, övervaka status på växter mm, automatisera bevattning, basera bevattningen utifrån väderprognoser. Har även en plan att i framtiden fullt automatisera ett växthus.

*** Senast uppdaterad: 2018-07-02

 • 2018-07-02 – Bevattning av kompost.
 • 2018-07-02 – kameraövervakning 3D skrivare (för delarna jag bygger till trädgården)

Min förhoppning är att du som läser detta kanske kommer med tips, och kanske hittar något du själv kan få nytta av. Jag kommer till en början fokusera på hur man integrerar trädgårdsautomationen som byggs med mina nuvarande hemautomationssystem home assistant, VeraSecure, Node-Red, Grafana mm. Finns det intresse på fler system än dessa så skriv gärna en kommentar så kan jag försöka få med fler om jag ser att det är möjligt.

Här har jag visualiserat informationen som Vera skickar via MQTT till min Grafana

Här har jag visualiserat informationen som Vera skickar via MQTT till min Grafana

All kod jag skriver till projektet kommer jag försöka lägga upp på vår Github och dela (om den blir bra nog dvs).

Meny

**** Meny kommer så fort det finns nog med info på sidan.

Ändringslogg

 • Senast ändrad 2018-06-19
  • Skapade sidan och påbörjade projektet.

Bakgrund

Efter en omröstning på vad nästa automationsprojekt på bloggen skulle bli så vann förslaget med trädgård. Självklart måste man hänga med i trenderna hemma och köra IOT, dvs internet Of Trädgård! Därav denna projektsida.

Omröstning på nästa projekt

Projektet kommer uppdateras löpande med information allt eftersom jag bygger och implementerar, uppskattar feedback och tips.

Projektet kommer delas upp i två spår. Ett spår som baseras på permanent strömmatning. Där kommer jag även förbereda styrning av trädgårdsbelysning inför hösten med, vidareutvecklar då mina gamla Arduinostyrda led-strålkastare.

Det andra spåret kommer gå vidare med ett gammalt projekt från mitten av 2015 som aldrig blev av: “sommarprojekt den smarta trädgarden“. Det baserar sig på 100% solenergi eller liknande energi. Tekniken har dock kommit långt sedan jag skrev början på det projektet. Mest troligt ersätter jag Arduinon med WIFI chippet ESP8266 12E, detta eftersom jag har en aktiv Esp8266 på solcell som snurrat på ett LiFePO4 batteri sedan 2016-12-28.

LiFePO4 AA batteri på 3.2V uppladdningsbart.

LiFePO4 AA batteri på 3.2V uppladdningsbart.

 

 

Bevattning

Har nu påbörjat den första delen av automatisering av trädgården. Jag kommer initialt sikta på bevattning med olika tekniker, nu finns självklart mycket att köpa färdigt på affär. Men jag kommer så långt det går bygga egna saker bara för att det går (resan är roligare än målet). Tidigare har jag byggt sensorer mm som fungerat över och under förväntan, men nu när det handlar om vatten blev det lite svårare att göra specialbyggen… Men det löste sig så fort jag fick händerna på en 3D skrivare!

 

Bevattning Kompost

Till en början fokuserar jag på att få optimala förhållanden i komposten, dvs rätt luftmängd och korrekt fuktighet. Mitt första steg är att montera bevattning runt komposten. Vattnet hämtas från en regnvattentunna.  Nu skulle man kunna använda en droppslang, men jag väljer att sätta vattenspridare runt i testsyfte.  Dels för att jag skriver ut delarna själv och för att nästa del som blir solcellsdriven bevattning använder samma layout. Kommer då att skriva ut mina munstycken i en plast som är “food graded”, dvs det ska vara ok att använda till växter jag tänker äta (jordgubbar, hallon mm).

Jag valde att ladda ner färdiga spridare från Thingiverse, en sida där man kan dela egna 3D utskrifter, lite som Github är för kod. Jag valde dessa spridare,  vilket har justerbara munstycken med olika spridningar. Min första utskrift valde jag att ha 100% fillrate (dvs helt solid).

3D utskriven vattenspridare med förgrening.

3D utskriven vattenspridare med förgrening.

Tyvärr hade jag lite felaktiga inställningar i skrivaren, vilket gjorde att gängorna på utskriften blev helt fel (bilden nedan). vilket gjorde att det var omöjligt att få ihop dessa utan att nyttja ett skruvstäd.. När jag väl fått dessa att sitta kunde jag gå vidare och testa om spridningsförmågan var ok eller om detaljerna skulle ge med sig.

Vattenspridare och munstycke

Vattenspridare och munstycke

Nu testade jag lite snabbt utan att använda mig av några klamrar eller tätningar, resultatet var helt ok (film nedan). Kommer nu fokusera på att göra klart 2st till utan förgrening för att montera en cirkel runt komposten. När det är klart fortsätter jag med pump, strömmatning, temperaturövervakning och fuktsensorer.

 

 

 

Kameraövervakning 3D skrivaren

För att lyckas med mitt trädgårdsprojekt samt mina övriga sensorprojekt beslutade jag mig för att köpa en 3D skrivare. Eftersom 3D utskrifter kan variera och små fel direkt kan få förödande konsekvenser så valde jag att använda en övervakningskamera till skrivaren. Tidigare byggde jag en RPI övervakningskamera. Den fanns redan klar, så allt som behövdes var en placering framför skrivaren. Som bilden nedan visar så använder jag en tving på bordsskivan och målartejp för att hålla den på plats….

FlashForge Finder

FlashForge Finder

Redan efter den 3:e utskriften hade jag gjort adaptrar som underlättade! Hållaren till vänster finns på thingverse, däremot den undre adaptern fick jag cadda själv.  Nu kan jag övervaka utskrifterna direkt i min VeraSecure. Vilket underlättar om man åker hemifrån men ändå vill ha möjlighet att se om allt går bra.  Med 5 minuters googlande och någon timmes utskrift har jag nu en stabil och bra layout.

FlashForge - kamerahållare

FlashForge – kamerahållare

Kommer troligen skriva lite mer om plasten PLA som jag nyttjar och hur den fungerar utomhus framöver.  Har läst en del om octoprint, eventuellt kanske jag testar att använda mig av det framöver för att få ännu bättre koll på utskrifterna.

 

Är du intresserad av att följa progress, prenumerera på inlägget / sidan, kommer troligen inte att uppdatera huvudflödet varje gång jag adderar något i detta projektet.

// Ispep ( Markus )

Internet Of Trädgård (IOT)
5 (100%) 3 votes

2 kommentarer

 1. Låter kul detta. Har haft liknande funderingar och kommit fram till att jag vill skapa ett magasin under jord där jag lagrar allt vatten som faller ner när det regnar på huset och garaget i en tank som tar ett antal kubikmeter (kostnadsfråga), om jag inte räknat fel så ger 1mm regn 1,5m3 på vårt tak. Tycker din idé med 12 volt och solceller är väldigt tilltalande för spridningen av vattnet. En tanke kan ju även vara att skapa ett vattentorn så man får bra tryck, kan dock bli farligt iom tyngden.

  • Ispep

   2018-07-02 at 12:45

   Hej
   Ett magasin under jorden är inte en dum idé. Håller på att testa lite med olika pumpar just nu på 12V för liknande ändamål. Att ha ett magasin högt och sedan pumpa upp vatten soliga dagar skulle vara en bra lösning för att hålla nere energiåtgången vid dagar med mindre soliga dagar.

   // Ispep

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: