Test: Så bra fungerar Remotec Scene Master ZRC-90, en scenkontroller med 8-24 ”knappar”

Remotec Scene Master är en scenkontroller med 8 st knappar som har 3 funktioner för varje knapp. Enkel tryck, dubbel tryck och hålla in. Vi har testat den under några dagar tillsammans med en Vera plus, vilket gick fint efter lite oväntat strul.

Jag började med att inkludera scenkontrollern till min Vera Plus som jag körde med en firmware som inte var den senaste. Inkluderingen gick väldigt smidigt, det finns 3 separata knappar under batteriluckan som har olika funktioner, varav en är just inkludering (L) när man ska använda enheten som en scenkontroller.

Så inga dubbel, trippel eller quadrupel-morse-tryckningar på en knapp som har massa andra funktioner som oftast kan vara fallet med andra Z-wave enheter. Smidigt som sagt.

Kollar man i manualen vad de andra knapparna gör så står det: L = Learning mode, W = Wake up, R = Remove/Reset. Jag använder denna enhet för att trigga scener, men det går även att använda enheten som en primär scenkontroller.

Efter inkluderingen fick jag inte scenkontrollern att fungera med att t.ex. hålla inne knapparna. Men att enkelklicka gick fint, dags att uppgradera firmwaren i min Vera Plus med andra ord. Men jag föll dit på att min Vera inte ville starta efter firmware uppgraderingen, så det vart en fabriksåterställning av min Vera, som jag skrev om här.

Efter återställningen och firmware version 1.7.2414 fungerade allt mycket bättre. Alla 3 funktionerna för knapparna fungerar fint. Jag gillar denna enhet skarpt, den har fungerat bra under tiden då jag testat och med tanke på alla vanliga knappar man kan ersätta med denna så blir den rätt prisvärd. Jag håller på att renovera mitt vardagsrum och när det blir klart kommer jag sätta in en till scenkontroller för att slippa ha flera strömbrytare i vardagsrummet. Men just den här sitter i köket nu. Jag ersatte min vanliga strömbrytare med en Nexa WMR-252 dimmer tillsammans med 2 st dimbara Philips E14 6W LED kronlampor och använde ett täcklock för att täcka för där strömbrytaren tidigare satt.

Jag kör med att enkelklick tänder ljuset på 90% vilket är lagom när vi ska äta mat, håll in knappen så tänds den på 100% vilket är lite för starkt ljus normalt sett, men bra när man behöver lite extra ljus. Dubbelklick stänger sedan av lampan igen.

Philips lamporna ger bra ljus men brummar lite svagt när de dimmras vilket är lite störande när det är tyst. Nexa dimmern dimmrar i steg av 5 %, men under 90% så börjar lamporna att flimra lite. Jag har en vanlig manuell dimmer i ett annat rum där jag kör samma lampa och där flimrar inte lamporna hur än lågt jag dimmrar lamporna, så det verkar vara Nexa dimmern som orsakar flimmret. Nexa dimmern blir ca 36 grader under användning av lamporna på 90%.

Med scenkontrollern följer det med 2 skruvar, plugg, en hållare och ett täcklock där hållaren greppar tag på baksidan om enheten ifall man vill ha den löst som en fjärrkontroll. Samt ett antal klistermärken som är tänkt att markera vilken knapp som gör vad. Se bild längre ner på denna sida.

Enheten sitter rätt bra i fästet, den går att rucka lite men ingen risk att den ramlar av själv. Det går även rätt lätt att få bort den om man följer instruktionen på hur man ska få bort den igen.

Så här ser enheten ut i Verans gränssnitt.

Batteriet ska hålla 1 år vid 30 tryckningar per dag. Vi får hoppas att det stämmer, för det finns roligare saker att göra än att byta batterier, speciellt när det börjar bli många batteridrivna enheter i hemmet. Enheten använder iaf vanliga AAA batterier så det blir inte så dyra batteribyten.

När man klickar in på enheten kan man se vilka scener man har kopplat mot enheten. Det är inget unikt för denna enhet, men passar väldigt bra för denna enhet med tanke på hur många scener den kan kopplas mot. Jag valde att döpa mina scener till SC (Scene Controller) först i namnet bara för att göra det lättare för mig själv.

Att använda enheten i själva scenerna är enkelt, och du får alternativen för vilken form av knapptryckning du ska göra.

Ni som är uppmärksam ser att det även finns ett val som heter The key is released, men enligt manualen så stödjer inte denna enhet den funktionen.

Summering

Jag gillar enheten, med tanke på alla enheter den kan kontrollera så känns den ändå relativt prisvärd. Den har fungerat väldigt bra för mig under de här veckorna jag har kört den och den är rätt snabb. Även fast jag kontrollerar några Nexa brytare på 433 MHz vilket generellt sett blir långsammare än att styra Z-wave enheter så är det en acceptabel fördröjning på 1-2 sek. Den taktila känslan är helt ok, det känns att det blir ett ”klick” när man använder en knapp och den blåa led lampan blinkar till för att bekräfta tryckningen.

Den enda nackdelen jag kommer på är att den kan verka lite förvirrande när någon bekant ska försöka sig på att kontrollera lamporna i ditt rum och möts av 8 knappar med 3 funktioner för varje knapp 🙂 Tillverkaren skickar som tidigare nämnt med ett gäng små klisterlappar som ska förklara vad dessa knappar gör, men de täcker långt ifrån hela behovet enligt min åsikt.

  • Prisvärd: 5 av 5, med tanke på hur många enheter som kan kontrolleras. 549:- hos m.nu vid skrivande stund.
  • Funktion: 5 av 5, den har fungerat utan problem under tiden vi har testat och har inget att klaga på.
  • Design: 4 av 5, den ser helt ok ut, några kommentarer om själva numreringen av knapparna har uppkommit men det känns som mindre saker i sammanhanget.

Totalbetyg

11 reaktioner på ”Test: Så bra fungerar Remotec Scene Master ZRC-90, en scenkontroller med 8-24 ”knappar””

  1. Hej!
    Jag har köpt en ZRC-90 men lyckas inte få den att fungera. Var exakt programmerar du knapparna och hur la du till den? Ja har den senaste mjukvaran i Veran (Plus) men det funkar inte ändå. Får du också välja hur många knappar den har? Tack för en bra sajt

    1. Hej Johan,
      När du skapar en scen och väljer scenkontrollern som trigger, så får du upp denna bild: https://i0.wp.com/www.automatiserar.se/wp-content/uploads/2017/01/4.png?w=679
      Där anger du siffran på knappen, och sen vilken funktion som knappen ska ha.
      Men om du la till scenkontrollern innan du uppgraderade firmwaren, eller att du försöker redigera redan skapade scener som fanns innan du uppgraderade firmwaren så tyckte jag att jag läste något om att det kunde krångla.
      Om den fortsätter att bråka med dig, exkudera scenkontrollern från veran och lägg till den igen, och testa att skapa en helt ny scen efter det.

      1. Tack! Efter att ha testat med dina förslag verkar det som att det får bli en total återställning. /Johan

  2. Har du barn över på besök borde du nog skaffa ett skruvbart doslock, så inte nyfikna fingrar hammnar i dosan.

    1. Ja en liten parvel som inte kan krypa än, finns det i huset 🙂
      Ja jag gjorde faktiskt det, men självklart köpte jag fel storlek så då fick den där duga så länge.

  3. Pingback: Vera UI7 – Firmware version 7.0.20 |

  4. Pingback: Test av Fibaro Swipe |

  5. Hej!
    Har precis köpt en ZRC-90
    Får det inte att fungera.

    Har firmware 1.7.3014 på en Edge.
    Testat att ta bort ZRC:n och lagt tillbaks. Men det vill sig inte.

    Något annat tips?

      1. Hej Luvan
        Tack för bra inlägg, uppskattas verkligen.
        Hoppas på att du kanske kan hjälpa mig med mitt problem.
        Jag köpte ZRC-90 och den känns super men jag har problem med scener och framförallt med dubbeltryck, det går inte alls? Jag måste använda mig av enkeltryck för tända och hålla inne för släcka.
        När jag lägger till en likadan scen som på 1:an på 2:an så funkar inte heller enkeltryck så det känns lite upp och ner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *