Testar IKEAS trådfri Led Power supply 30w.

Test: Hur bra är Trådfri Led Power Supply från IKEA

Har under lång tid använt mig av IKEAS Trådfri Gateway. Med den styrs stora delar av belysningen hemma. Detta för att slippa stora fysiska väggkontakter eller inbyggnadsenheter för belysningen. Valet av trådfri har till stor del berott på priset, skillnaden mellan Philips Hue och trådfri är relativt stor om antalet lampor är många. För några veckor sedan valde jag att komplettera min hemautomation med Google Home Mini och en Trådfri Led Power Supply på 30W.

Vad är IKEAS Led Power Supply?

Trådfri Led Power Supply ger spänningsmatning till 24 volts belysning, IKEA har ett relativt stort utbud av färdiga armaturer för denna spänning. Led Power Supply finns i två modeller i skrivande stund, en variant på 10W samt en på 30W, dom klarar att dimmra enheter mellan ~0v-24v.

Vi har nyligen gjort en djupdykning i hur du kan förbättra tillförlitligheten på din trådfri, där kan du läsa om allt från hur du förbättrar räckvidden till att du löser problem med väntande uppdateringar i trådfri – https://www.automatiserar.se/stabilaretradfri/ 

När jag införskaffade Trådfri Led Power Supply hade jag inte gjort läxan… Jag antog att de 9 portarna på Led Power Supply individuellt skulle gå att styra, vilket de inte gjorde tyvärr. Nu kände jag att detta kanske inte var den fantastiska produkt jag hade hoppats på tyvärr.

Belysningen kopplas till IKEAS led driver via denna kontakt

Inlägget innefattar tester med belysning från IKEA och ledlister som ej är sålda av IKEA, samt lite tips och trix till drivern.

Test

För att inkludera Led Power Supply i Trådfri appen står det att en ljuskälla skall vara inkopplad, osäker på om det är ett krav eller om det är för att ge en visuell feedback. Efter att ha inkluderat enheten i min Trådfri kontroller och placerat den i ett rum dyker enheten upp som en kategorin “Drivare”, men styrs som en vanlig lampa.

Trådfri led driver i appen
Trådfri led driver i appen

Jag kopplade in och testade IKEAS egna belysning, först med minsta effekt möjligt och sedan på max effekt, detta via Trådfri led driver.

Ledlampa med minsta styrkan
Ledlampa med minsta styrkan

Tyvärr upplever jag att det minsta läget innan lampan släcks är för högt, precis som med övriga av Trådfriseriens belysning. Känns som att det tar stopp vid 15% sedan går belysningen till av, vilket gör att man inte upplever den mjuka uppstart man skulle önska.

Ledlampa med Max styrka
Ledlampa med max styrka

Kontakterna

Nästa steg var kontakterna vilket inte var något jag hade i mitt standardsortiment tyvärr. Orsaken var att jag ville testa en egen led slinga jag hade liggandes.

Trådfri Led Power Supply kontakt
Trådfri Led Power Supply kontakt

För den som är intresserad att göra det jag gjorde så kan jag säga att labbkablar (dypont kabel) passar perfekt på stiften. Tänk bara på att hålla koll på vilken som är plus och minus.

Att använda helt vanliga dupont kablar fungerar utan problem. Tänk bara på plus & Minus

Listen jag tänkte testa var en på 24V och 5 meter lång. Jag kopplade in hela rullen och fick ett väldigt kort snabb blink på hela ledlisten, sedan blev det svart. Gjorde en snabb uträkning och insåg att 30w inte är mycket… 30w i 24 volt ger 1.25A, vilket är mycket lite när det kommer till den där led strippen… Ännu ett bakslag för Led Drivern i mina ögon.

Jag beslutade mig för att klippa en bit av min ledlist bara för att se hur den fungerar med Max/Min dimmer. Tyvärr så blev det även den här gången inte någon vidare bra upplevelse. Det är som att det saknas ett spann mellan 0 – 15% med dimmringen. Bilderna nedan visar Max / Min på både lampa och led listen inkopplade.

Led Strip med högsta styrkan
Led Strip med högsta styrkan
Led Strip med minsta styrkan
Led Strip med minsta styrkan

Dimmer funktionen i Trådfri använder sig av pulse width modulation (PWM). Testade att köra mobilkameran mot lampan med en slutartid på 1/2000 sekund. Vilket visar dessa linjer på bilden nedan.

Dem svarta strecken på bilden visar hur lampan är på respekive av för kameran.
Dem svarta strecken på bilden visar hur lampan är på respekive av för kameran.

Fakta

Bredd6 cm
Höjd3 cm
Längd37 cm
Vikt0,30 kg
  • Dimmern stödjer 9 ljuskällor.
  • Använder man mer än 30w så blinkar det bara till.
  • standbyläget drar ~0.3w
  • Glöm inte att köpa till strömsladden för 50kr!

Länk till Trådfri 30W Led Driver (artikel ID 60342656)

Länk till manualen (pdf)

Summering

Tyvärr är de 9 utgångarna på blocket inte individuella, utan alla dessa 9 utgångar styrs tillsammans. Vilket var lite tråkigt eftersom jag hade planer på att använda den till olika ljussättning i ett rum…

Priset för Trådfri Led Power Supply är 250:- ( Det finns även en modell för 10w för 130:- )

Tyvärr kommer inte IKEAS led driver kunna ersätta min arduino driver, vilket var planen först.

Arduino Led Power Supply
Arduino Led Power Supply

Är du bara ute efter att nyttja enheten till Ikeas belysning som dom själv säljer så fungerar den tillräckligt bra, men är du ute efter att köra egen utrustning och vill ha en dimmring som går steglöst från max till min så är det här kanske inte rätt enhet för dig.

// Markus

6 reaktioner på ”Test: Hur bra är Trådfri Led Power Supply från IKEA”

    1. Tackar, bra tips! Ska kolla lite om det kan vara ett lämpligt projekt för hösten.

      // Markus

  1. Hur tänker IKEA? Det finns väldigt få lampor i deras sortiment som kan kopplas in med rätt kontakt. Kan inte vara tänkt att vi ska köpa egna kontakter? Har någon varit i kontakt med IKEA?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *